Eğri kanallarda devamlı irrigasyon ile kök kanal şekillendirmesinin mikro bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the preparation of curved root canals under continuous irrigation using micro computed tomography
- Tez No: 682407
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL KARATAŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Apikal Transportasyon, Devamlı İrrigasyon, Kanal Merkezleme Yeteneği, Mikro Bilgisayarlı Tomografi, Apical transportation, Centering Ability, Continuous Irrigation, Micro-Computed Tomography
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Eğri Kanallarda Devamlı İrrigasyon İle Kök Kanal Şekillendirmesinin Mikro Bilgisayarlı Tomografi İle Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı mikro bilgisayarlı tomografi (mikro-BT) kullanılarak iki farklı eğe sistemi (rotasyonel ve resiprokal) ile eğri kök kanallı dişlerin kök kanal preparasyonu sırasında geleneksel şırınga irrigasyonu ve devamlı irrigasyon tekniklerinin kanal şekillendirme yeteneği üzerine etkisini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada kanal eğriliği 25-35° arasında olan mandibular molar dişlerin 40 adet mezial kanalları (20 diş) kullanıldı. Dişler şekillendirilmeden önce Mikro-BT ile taranmıştır. Dişler rastgele 4 gruba ayrılmıştır. Grup 1: Devamlı İrrigasyon Tekniği ile WaveOne Gold Primary Eğe (DWOG) Grup 2: Devamlı İrrigasyon Tekniği ile Hyflex EDM OneFile (DHEDM) Grup 3: Geleneksel Şırınga İrrigasyon Tekniği ile WaveOne Gold Primary Eğe (GWOG) Grup 4: Geleneksel Şırınga İrrigasyon Tekniği ile Hyflex EDM OneFile (GHEDM) Self-Adjusting File sisteminin irrigasyon pompası kullanılarak 10 ml/dk akış hızında devamlı irrigasyon yapıldı. Tüm gruplarda oda sıcaklığında %2.5 NaOCI kullanıldı. Devamlı irrigasyon gruplarındaki kanallar 30 saniyede şekillendirildi. Son irrigasyon 5 ml %2.5 NaOCI ile tamamlandı. Geleneksel şırınga irrigasyon gruplarında da toplamda 10 ml %2.5 NaOCI kullanıldı. Kök kanalları şekillendirme öncesi ve sonrası mikro-BT ile tarandı ve apikal foramenden 1, 2, 3, 5 ve 7 mm'lik aksiyal kesitler ile apikal transportasyon ve merkezleme yeteneğindeki değişiklikler değerlendirildi. Çıkarılan dentin miktarı da Mikro-BT ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızın sonuçlarına göre DWOG grubu, GWOG grubuna kıyasla bukko-lingual 7 mm'de daha az apikal transportasyona neden olmuştur. Ayrıca bukko-lingual 7 mm'de DHEDM grubu, GWOG grubuna kıyasla daha az apikal transportasyon ve daha iyi merkezde kalma yeteneği göstermiştir. Çıkarılan dentin miktarına ait anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre devamlı irrigasyon grupları bukko-lingual 7 mm'de geleneksel irrigasyon gruplarına göre daha az apikal transportasyon ve daha iyi kanal merkezleme yeteneği göstermiştir. Aynı zamanda gruplar arasında çıkarılan dentin miktarına ait anlamlı bir fark gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Preparation of Curved Root Canals Under Continuous Irrigation Using Micro Computed Tomography Aim: The aim of this study was to investigate the effect of conventional syringe irrigation and continuous irrigation techniques during root canal preparation of teeth with curved root canals by two different file system (rotational and reciprocal) using micro-computed tomography (micro-CT). Material and Method: In this study, 40 piece mesial canals (20 teeth) of mandibular molars with canal curvature between 25-35° were used. The teeth were scanned with Micro-CT before shaping. They were randomly divided into 4 groups. Group 1: WaveOne Gold Primary File with Continuous Irrigation Technique Group 2: Hyflex EDM OneFile with Continuous Irrigation Technique Group3: WaveOne Gold Primary File with Conventional Syringe Irrigation Technique Group 4: Hyflex EDM OneFile with Conventional Syringe Irrigation Technique Continuous irrigation was performed at a flow rate of 10 ml/min using the irrigation pump of the Self-Adjusting File system. 2.5% NaOCI was used at room temperature in all groups. The canals in the continuous irrigation groups were prepared for 30 seconds. The final irrigation was performed with 5 ml of 2.5% NaOCI. A total of 10 ml of 2.5% NaOCI was used in the conventional syringe irrigation groups. Root canals were scanned with micro-CT before and after shaping, and changes in apical transport and centering ability were evaluated through axial sections at the level of 1, 2, 3, 5 and 7 mm from the apical foramen. The amount of dentin removed was also analyzed by using micro-CT. Results: According to the results of our study, the Group 1 resulted in less apical transportation than the Group 3 at 7 mm level of buccolingual direction. Additionally, Group 2 resulted in less apical transportation and better centering ability when compared to the Group 3 at the bucco-lingual 7 mm level. There was no significant difference in the amount of dentin removed. Conclusion: According to the results of our study, continuous irrigation groups demonstrated less apical transportation and better canal centering ability than conventional syringe irrigation groups at buccolingual 7 mm levels. In addition, there was no significant difference among the groups in terms of the amount of dentin removed.