Farklı tekniklerle doldurulan eğri kök kanallarında kök kanal tedavisi yenilenmesinde döner eğe sistemlerin etkinliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of rotary file systems in retreatment of curved root canals filled with different techniques
- Tez No: 990129
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SEMRA SEVİMAY
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Apikal transportasyon, Devamlı ısı ile kondensasyon, Eğri kök kanalları, Kök kanal tedavisi yenilenmesi, Mikro-BT, Apical transportation, Continuous wave condensation, Curved root canals, Micro-CT, Retreatment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı farklı kanal dolgu teknikleri uygulanan eğri kök kanallarında; ProTaper Universal Retreatment eğe sistemi, Reciproc eğe sistemi, MicroMega Remover eğe sistemi ve Hedström el eğesinin retreatment işlemindeki etkinliklerini rezidüel kanal dolgusu, apikal transportasyon ve retreatment süresi bakımından değerlendirmektir. Çalışmamızda; kök kanallarında kalsifikasyon olmayan, Vertucci tip IV kanal morfolojisine sahip 56 adet mandibular molar mezial kök kanalı kullanıldı. ProTaper Gold döner eğe sistemiyle F2'ye kadar şekillendirilen kök kanalları, tek kon tekniği (n=28) ve devamlı ısı ile kondensasyon tekniği (n=28) kullanılarak güta perka ve AH Plus kanal patı ile dolduruldu. Örnekler kanal patının tamamen sertleşmesi için 14 gün boyunca 37 °C'de %100 nemli ortamda bekletildikten sonra retreatment işlemi öncesi 80 kVp ve 125 mA'da mikro-BT (Bruker SkyScan 1275 micro-CT, Kontich, Belgium) cihazı ile tarandı. Tarama sonrası her iki gruptaki örnekler 4 alt gruba ayrılarak (n=7) retreatment işlemi gerçekleştirildi ve eğe sistemleriyle çalışma süreleri kaydedildi. Retreatment işlemi sonrası örnekler mikro-BT cihazında tekrar tarandı. Rezidüel kanal dolgu materyali hacimleri ve apikal transportasyon değerleri mikro-BT görüntülemesi ile analiz edildi. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmesi yapılırken Kruskal Wallis H testi, One Way ANOVA testi, Mann-Whitney U testi ve Student-t testi kullanıldı. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Çalışmamızda en yüksek retreatment süresi ortalaması B1 grubunda (Devamlı Isı ile Kondensasyon-H tipi+GG) gözlenirken, en düşük retreatment süresi ortalaması A4 grubunda (Tek Kon-MM Remover) gözlendi (p<0,05). Çalışmamızdaki gruplar rezidüel kanal dolgu materyali hacmi ve apikal transportasyon miktarı yönünden karşılaştırıldığında, ortalamalar arasında farklılıklar olsa da istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmedi (p>0,05). Çalışmamızın sonucunda, her iki kanal dolgu tekniği ile doldurulan kök kanallarında retreatment işlemi için kullanılan eğe sistemlerinin kanal dolgu materyallerini tamamen uzaklaştıramadığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the retreatment efficacy of ProTaper Universal Retreatment file system, Reciproc file system, MicroMega Remover file system and Hedström hand file in terms of residual canal filling, apical transportation and retreatment time in curved root canals where different root canal filling techniques were applied. In our study, 56 mesial root canals of mandibular molars with Vertucci type IV canal morphology and no calcification in the root canals were used. The root canals shaped up to F2 with ProTaper Gold rotary file system were filled with gutta percha and AH Plus root canal sealer using single cone technique (n=28) and continuous wave condensation technique (n=28). The samples were kept at 37 °C for 14 days in 100% humidity for the root canal sealer to harden completely, and then scanned with micro-CT (Bruker SkyScan 1275 micro-CT, Kontich, Belgium) at 80 kVp and 125 mA before retreatment. After scanning, the samples in both groups were divided into 4 subgroups (n=7) and the retreatment process was performed, and the working times with the file systems were recorded. After the retreatment process, the samples were scanned again with the micro-CT. Residual canal filling material volumes and apical transportation values were analyzed with micro-CT imaging. Kruskal Wallis H test, One Way ANOVA test, Mann-Whitney U test and Student-t test were used for statistical evaluation of the obtained data. The significance level was accepted as p<0.05. In our study, the highest retreatment time average was observed in group B1 (Continuous wave condensation-Hedström+GG), while the lowest retreatment time average was observed in group A4 (Single Cone-MM Remover) (p<0.05). When the groups in our study were compared in terms of residual canal filling material volume and apical transportation amount, although there were differences between the means, no statistically significant difference was found (p>0.05). As a result of our study, it was determined that the file systems used for retreatment in root canals filled with both canal filling techniques could not completely remove the canal filling materials.