Doğu Anadolu Gözlemevi yerleşkesi atmosferik görüş ölçümleri
The atmospheric seeing measurements for Eastern Anatolia Observatory site
  1. Tez No: 682488
  2. Yazar: YAVUZ GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT YEŞİLYAPRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Atmosferik Görüş, Atmosferik Çalkantı, DIMM, DAG Görüş Ölçümü, SBIG Görüş Ölçer, CYCLOPE Görüş Ölçer, Atmospheric Seeing, Atmospheric Turbulence, DIMM, DAG Seeing Measurement, SBIG Seeing Monitor, CYCLOPE Seeing Monitor
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Astrofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Bu çalışma ile Erzurum Karakaya Tepeleri'nde (3170 m rakımda) kurulmakta olan Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Yerleşkesi'nin, atmosferik görüş gözlemleriyle atmosferik kalitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Farklı aygıtlar ve yöntemlerle atmosferik görüş ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Öncelikle farklı sitemlerle ölçümler ve analizler yapılmış, istatistik sonuçlar elde edilmiştir. İkinci aşamada, bu farklı sistemlerin birbiri ile karşılaştırmalarına yer verilmiştir. Üçüncü aşamada ise atmosferik görüş ölçümlerinin meteorolojik parametrelerle ilişkileri araştırılmıştır. Bulgular: Elde edilen verilere ve analiz sonuçlarına göre, atmosferik görüş değerini en iyi ve hassas olarak klasik DIMM (Diferansiyel Görüntü Hareket Ölçer, Differential Image Motion Monitor) sistemi vermektedir. Sonrasında sırasıyla CYCLOPE Görüş Ölçer ve SBIG Görüş Ölçer sistemleriyle elde edilen veriler de iyi ve hızlı sonuç verebilmektedir. Sonuç: Yapılan gözlemler ve analizler sonucunda, DAG Yerleşkesinde ortalama 1" (yaysaniyesi) altında atmosferik görüş değeri bulunmuştur. Bu ortalama değer, birçok gözlemevi yerleşkesinde astronomik gözlem açısından çok iyi olarak kabul edilen değerdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to determine the atmospheric quality of the Eastern Anatolian Observatory (DAG) site, which is being constructed in Erzurum Mount Karakaya (at an altitude of 3170 m), through atmospheric seeing observations. Method: Atmospheric seeing measurements were carried out with different devices and methods. First of all, measurements and analyzes were made with different systems, and statistical results were obtained. In the second step, comparisons of these different systems with each other are included. In the third stage, the relationships of atmospheric seeing measurements with meteorological parameters were investigated. Findings: According to the obtained data and analysis results, classical DIMM (Differential Image Motion Monitor) system gives the best and precise atmospheric seeing value. Afterwards, the data obtained with CYCLOPE Seeing Monitor and SBIG Seeing Monitor systems can also give good and fast results. Results: As a result of the observations and analyzes made, an atmospheric seeing value of less than 1 '' (arcsec) was found at the DAG site. This average value is what is considered very good for astronomical observation in many observatory sites.