Algılanan değer ve müşteri memnuniyeti ilişkisi üzerinde dini bağlılığın rolü: Helal konseptli otel işletmelerinde bir araştırma
The role of religious commitment on the relationship between perceived value and customer satisfaction: A study in halal concept hotels
  1. Tez No: 682681
  2. Yazar: İSMAİL MERT ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE FERHAN NİZAMLIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Dini Bağlılık, Algılanan Değer, Müşteri Memnuniyeti, Helal Konseptli Otel İşletmeleri, Religious Commitment, Perceived Value, Customer Satisfaction, Halal Concept Hotel Businesses
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Dini bağlılık, tüketicilerin dini nitelikli ürün veya hizmetlere yönelik algı, tutum ve değerleri üzerinde etkili olan önemli kültürel faktörlerden biridir. Turizmde İslami ürün niteliği taşıyan Helal konseptli otel hizmetlerine yönelik gerçekleştirilen bu tez çalışmasında dini bağlılık, algılanan değer ve memnuniyet ilişkisine odaklanılmıştır. Literatürden elde edilen bilgiler doğrultusunda oluşturan teorik model ile değişkenler arasındaki ilişkiler test edilmiştir. Çalışma, Alanya ilçesindeki Helal konseptli üç otelde tatilini geçiren 598 yerli turist ile gerçekleştirilmiştir. Nicel araştırma yöntemi ile anket formu kullanılarak elde edilen veriler SPSS ve Kısmi Küçük Kareler (PLS-SEM) yapısal eşitlik modellemesi ile analiz edilmiştir. Yapısal eşitlik modellemesi kapsamında doğrulayıcı faktör analizi, güvenirlik analizi ve yol analizi sonuçlarına yer verilmiştir. Araştırma sonucunda, teorik model iyi uyum üretmiş ve dini bağlılığın tüketici değer algısının boyutları ve memnuniyet üzerinde istatistiksel açıdan pozitif yönlü anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Helal konseptli otel yöneticilerinin tüketici davranışına yönelik farkındalıklarının artmasına katkı sağlayacağı düşünülen çalışma önerilerle sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Religious commitment is one of the significant cultural factors influencing consumer perceptions, attitudes and values towards religious products or services. In this thesis study, carried out for hotel services with Halal concept, an Islamic product in tourism; religious commitment, perceived value and satisfaction were centred on. The study was conveyed with 598 local tourists spending their holidays in three Halal-concept-hotels in Alanya district. SPSS and Partial Least Squares (PLS-SEM) obtained by using the questionnaire with the quantitative research method were analysed by structural equation modelling. Confirmatory factor, reliability and path analysis results are incorporated within the scope of structural equation modelling. As a result of the research, the theoretical model produced a good fit and it was determined that religious commitment had a statistically positive impact on the dimensions of consumer value perception and satisfaction. This study, which is thought to contribute to the increase of awareness of Halal Concept hotel managers regarding consumer behaviour, has been concluded with suggestions.