Halep vilayetinin idari, iktisadi ve sosyo-kültürel yapısı (XIX. yüzyıl)
Administartive, economic and socio-cultural structure of aleppo province (19th century)
  1. Tez No: 682701
  2. Yazar: MUHAMMED ELRESLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Halep, idari yapı, kültürel hayat, reform, Ottoman, Aleppo, administration, economic structure, socio-cultural life
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Halep vilayeti, Osmanlı Devleti'nin merkezine yakınlığı ve ticari ulaşım yolları üzerindeki seçkin stratejik konumu ve Osmanlı ordularının seferberlik istasyonu olması nedeniyle doğrudan Osmanlı yönetimine tabi olan en önemli Arap vilayetlerinden biri olmuştur. Aynı zamanda ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel açılardan İstanbul ve Kahire'den sonra en önemli Osmanlı vilayetleri arasında yer almıştır. Bu nedenle devlet, vilayete her bakımdan özel ilgi göstermiştir. XIX. yüzyıl Osmanlı Devleti'nde reform ve yenilik çağıdır ve reformlar Osmanlı vilayetlerine de yayılmıştır. Bu bağlamda XIX. Yüzyıl Halep vilayetinde sosyal ve kültürel hayat başlıklı tez çalışmamızda, Halep vilayetindeki Osmanlı idari yapısı ve dönüşüm ele alınmıştır. Vilayette faaliyet gösteren Osmanlı müesseseleri değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Söz konusu zaman diliminde tarım, sanayi, ticaret ve vergi sisteminin yanı sıra diğer ekonomik faaliyetler incelenmiştir. Ayrıca çalışmamızda Halep vilayetinde sosyal hayat ile ilgili bilgilere de yer verilmiştir. Nüfus, dini hayat, ibadethaneler, konsolosluklar ve sosyal hayatı etkileyen salgın hastalıklar, doğal afetler ve depremlerden bahsedilmiştir. Son olarak, XIX. yüzyılda Halep'in vilayetinde kültürel hayat hakkında değerlenrimelerde bulunulmuştur. Vilayetteki eğitimin durumu ve eğitim kurumlarının yanı sıra gazetecilik, matbaacılık ve entelektüel faaliyetler tezimizin konuları arasında bulunmaktadır. Temel kaynaklarımız arşiv belgelerine ek olarak ilgili dönemde yazaılan çağdaş tarihi kaynaklardan ve monografilerden oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Aleppo province is considered to be one of the most important Arab provinces under direct Ottoman rule due to its proximity to the center of the Ottoman Empire, its distinguished strategic location on commercial transportation routes, and the mobilization station of the Ottoman armies. Aleppo province was recognized as one of the most important Ottoman provinces after Istanbul and Cairo for economic, political, social and cultural reasons. For this reason, the Ottoman State paid special attention to the Aleppo province in all administrative, political and economic aspects. XIX. The century is the age of reform and innovation in the Ottoman Empire, as this reform was reflected in all Ottoman provinces administrative, economic, social and cultural. XIX. In our thesis on social and cultural life in 21st century Aleppo province, Ottoman administrative formations in Aleppo province were studied. With a statement about the Ottoman institutions operating in the province, studies were made to explain the Ottoman administrative system in the province. XIX. Economic activities, including agriculture, industry, trade and the tax system, were discussed in the Aleppo province of the 21st century. This thesis also shed light on social life in the state of Aleppo in the nineteenth century. Epidemics, natural disasters and earthquakes affecting the population, religious life, places of worship, consulates and social life were mentioned. Finally, the XIX. Cultural life in the province of Aleppo in the 21st century was mentioned, educational and educational institutions in the province as well as journalism, printing and intellectual movement were mentioned. Our main sources were the historical sources and books, in addition to official archive documents.