Hemen hemen kompleks B-metrik yapıları inşa etmenin doğal bir yolu
A natural way to an almost complex B-metric structure
  1. Tez No: 682752
  2. Yazar: YASEMİN KARABABA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SOLGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Hemen hemen kompleks B-metrik yapı, Hemen hemen kontaktB-metrik yapı, Norden metrik, Almost complex B-metric structure, Almost contact B-metric structure, Norden metric
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde giriş kısmına yer verilmiştir. İkinci bölümde düzgün manifoldlar üzerinde tanımlı cebirsel yapılar verilmiş ve bu yapılar kullanılarak Riemann manifoldları, hemen hemen kompleks manifoldlar ve hemen hemen kontakt manifoldlardan bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde hemen hemen kontakt B-metrik manifoldlar çalışılmış ve bu mani-foldların temel tensörüne dair yapılan sınıflandırmalar verilmiştir. Dördüncü bölümde he-men hemen kompleks B-metrik manifoldlar ve bu manifoldların sınıflandırılması incelen-miştir. Ayrıca hemen hemen kompleks B-metrik yapıdan hemen hemen kontakt B-metrik yapı elde edilmiştir. Son olarak beşinci bölümde ise hemen hemen kontakt B-metrik yapıdan hemen hemen kompleks B-metrik yapı kurulup bu yapıların bazı sınıfları arasındaki ilişkiler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This work consists of five chapters. In the first chapter, introduction part has been presented. In the second chapter, basic structures defined over smooth manifolds are given and by using these structures Riemannian manifolds, almost complex manifolds, almost contact manifolds is mentioned. In the third chapter, almost contact B-metric manifolds have been studied and the classifications of the basic tensor of these manifolds are given. In the fourth chapter, almost complex B-metric manifolds and the classifications of these manifolds have been examined. In addition, the almost contact B-metric structure have been obtained from the almost complex B-metric structure and the classes in which these two structure are equivalent are given. Finally, in the fifth chapter, the almost complex B-metric structure are obtained from the almost contact B-metric structure is established and the connections between some classes of these structure are investigated.