Eğitim teknolojilerinin beşeri sermayeye etkisi: Güney Kore ve Türkiye karşılaştırması
The impact of educational technologies on human capital: A comparison of South Korea and Turkey
- Tez No: 682889
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF HAYKIR HOBİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Teknolojileri, Beşeri Sermaye, Türkiye, Güney Kore, Educational Technologies, Human Capital, Turkey, South Korea
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Teknoloji ve Sanayi İktisadı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Eğitim teknolojileri, eğitimde kullanım alanı bulan eski ve yeni bütün teknolojileri kapsamaktadır. Günümüzde daha çok yeni teknolojik cihazlar ve bu cihazların geliştirilmesiyle bağdaştırılsa da kalem, kağıt vb. ürünler aslında eğitim teknolojilerinin çeşitlerindendir. Dolayısıyla eğitim teknolojileri düşünülenin aksine oldukça geniş bir kavramdır. Dünyada süregelen teknolojik değişimin eğitim alanında da kendini göstermesi eğitim teknolojilerinin gelişerek çeşitlenmesine yol açmıştır. Ülkelerin teknoloji düzeyinde meydana gelen farklılaşmalar dolayısıyla eğitim alanında da kendini göstermiş ve beşeri sermayenin etkinliği ve verimliliği sorununu ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada eğitim teknolojilerinin beşeri sermaye üzerindeki etkileri incelenmiş olup Türkiye ve Güney Kore karşılaştırması yapılmıştır. Çalışmanın verileri ise Türkiye ve Güney Kore'deki üniversite öğrencilerine uygulanan anket ile elde edilmiştir. Eğitim teknolojilerinin beşeri sermayeye etkisinin iki ülkede farklı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Educational technologies include all old and new technologies that use in education. Today, although it is mostly associated with new technological devices and the development of these devices, products which are pen, paper etc. are actually types of educational technologies as well. Therefore, educational technologies are a very broad concept contrary to what is thought. The fact that the ongoing technological changes in the world manifests itself in the field of education has led to the development and diversification of educational technologies. Due to the differences in the technology level of the countries, it also showed itself in the field of education and revealed the efficiency and productivity of human capital. This study examined the impact of educational technologies on human capital by comparing South Korea and Turkey. The data for the study was obtained by survey of university students in Turkey and South Korea. It has been concluded that the impact of educational technologies on human capital is different in the two countries.