Industrial production dynamics as the driving force in the metropolitan development
  1. Tez No: 6829
  2. Yazar: FATMA ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDA ERAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: İmalat sanayi, üretim teknolojisi, işgücü bölüşümü, mekansal dinamikler, metropoliten gelişme, Manufacturing industry, production technology, division of labour, locational dynamics, metropolitan development. - IV
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
METROPOLİTEN GELİŞMEDE YÖNLENDİRİCİ GÜÇ OLAN SANAYİ ÜRETİM DİNAMİKLERİ (İZMİR ÖRNE?İ) Çetinkaya, Fatma Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Şehir Planlama Programı,Y.Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ayda Eraydın ÖZET Bu çalışma sanayi etkinliklerinin metropoliten alan için deki konumunun, sanayinin mekansal seçmelerinin ve değişik imalat sanayi aktivitelerinin mekansal dinamiklerinin irdelenmesini amaçlamaktadır, liretimin mekansal dağılımı kentsel gelişme süreci için belirleyici kabul edilerek, çalışmalar bu iki olgunun ilişkilerini tanımlamaya yönelik olarak belirlenmiştir. İzmir Metropoliten Alam çalışma birimi olarak seçilmiştir. Sayısal analizler ilk alarak sanayinin metropolitan alan içindeki gelişimini ve Firmaların sektörel mekansal ve yapı sal özelliklerini, metropoliten alanın gelişimi ile birlikte değerlendirilmeye yöneliktir, ikinci olarak, sanayinin yer değiştirme süreci, sanayinin yapısal özellikleri ile birlikte, metropoliten alanda ortaya çıkan iş bölümü ve işlevler çerçevesinde ele alınmıştır. Sonuçta, tüm bu çalışmaların sanayi "'retim dinamiklerinin metropoliten gelişme ile iliş kilerinin saptanmasının Türkiyedeki gibi Batı ülkelerinden -farklı özellikleri olan metropolitan alanları anlamaya katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
INDUSTRIAL PRODUCTION DYNAMICS AS THE DRIVING FORCE IN THE METROPOLITAN DEHELOPMENT İZMİR CASE Çetinkaya, Fatma M* S. in City Planning Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Ayda Eraydxn February, 1989, ABSTRACT This study aims the analysis of the intra-metropol itan location of industry, locationsl motivations in the industries within metropolitan areas and locational dynamics of diFFerent types of manufacturing activity. The internal geography I oF production is accepted as the determinant oF the urban process and all the analytical studies are Formulated in order to identiFy the relationship between these two issues. In this study, İzmir Metropolitan area are taken as a study area. The empirical research is based on Firstly, the development oF industrial activities in a metropolitan area in terms oF sectoral, spatial and structural attributes oF Firms as well as the metropolitan growth. Secondly, the relocation oF industrial activity is evaluated both in consideration oF the internal dynamics oF manufacturing industry, and to the newly emerging spatial division oF labour and Functions oF the metropolitan area. Finally, it is believed that this kind oF attempts can contribute to the understanding oF the interrelationships between industrial production dynamics and the metropolitan development in the - iii -Turkish case which have certain peculiarities than the western countries.