Endüstri 4.0 çağında dijital liderliğin bireysel performans üzerindeki etkileri: Azerbaycan'daki bir üretim firmasında araştırma
The effects of digital leadership on individual performance in the age of industry 4.0: Research at a manufacturing company in Azerbaijan
  1. Tez No: 682921
  2. Yazar: ABDULLA ABBASOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU TOLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Dijital Liderlik, Bireysel Performans
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada, Endüstri 4.0 kavramı ile tanımlanan dördüncü sanayi devrimi ve bu dönemin gerektirdiği liderlik tarzlarından biri olan Dijital Liderlik olgusu incelenmektedir. Çalışmanın amacı, Endüstri 4.0'ı gerçekleştiren bir işletmede, çalışanların yöneticilerinde algıladıkları Dijital Liderlik özelliklerinin, onların bireysel performansları üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, Azerbaycan'da faaliyet gösteren ve Endüstri 4.0 uygulayan bir işletmede farklı kademelerde çalışan 190 kişi üzerinde bir Survey araştırması gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılan ölçeklerin güvenilirlik katsayıları, Dijital Liderlik ölçeği için .90; Bireysel Performans ölçeği için .85 olarak bulunmuştur. Katılımcıların bu değişkenlere ilişkin ortalamalarına bakıldığında, Dijital Liderlik algılarının 3,77 ve Bireysel Performanslarına ilişkin algılarının 4,06 olduğu saptanmıştır. Dijital Liderliğin Bireysel Performans üzerindeki etkisini tespit etmek amacıyla gerçekleştirilen doğrusal regresyon analizi sonucunda, Dijital Liderliğin Bireysel Performansı yüzde 59 artırdığı saptanmıştır (p=.000). Kurulan modelin açıklayıcılığının ise yüzde 35 ve P=.000 düzeyinde anlamlı olduğu bulunmuştur. Aşamalı regresyon analizi sonucunda ise çalışanların bireysel performanslarını en fazla etkileyen Dijital Liderlik boyutunun, yöneticinin çeşitli platformlarda Bilişim Teknolojilerini Kullanması olduğu (.35, p=.000) tespit edilmiştir. Bunu sırasıyla Bilgilendirme (.22, p=.004) ve Altyapı oluşturma (.20, p=.007) boyutları izlemiştir. Bu bulgulardan hareketle, Endüstri 4.0 çağında, işletmelerin / çalışanların yönetilmelerinde Dijital Liderliğin önemi ve yararları tartışılmış ve öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the fourth industrial revolution defined by the concept of Industry 4.0 and the phenomenon of Digital Leadership, one of the leadership styles required by this period, are examined. The aim of the study is to investigate the effects of Digital Leadership characteristics perceived by employees in