Çağdaş bir yönetim tekniği: Dijital liderlik
A contemporary management technique: Digital leadership
  1. Tez No: 943976
  2. Yazar: İRFAN ŞAKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SADIK ÖNCÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Dijital Dönüşüm, Endüstri 4.0, Endüstri 4.0 Teknolojileri, Liderlik, Dijital Liderlik, Stratejik Yönetim, Digitalization, Digital Transformation, Industry 4.0, Industry 4.0 Technologies, Leadership, Digital Leadership, Strategic Management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Çağımızda işletmeler, yeniliklerden ve teknolojiden etkin bir şekilde faydalanarak iş süreçlerini kolaylaştırmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle birçok sektörde klasik iş süreçleri değişime uğramaktadır. Teknolojinin getirdiği avantajlar, çeşitli sektörlerde rekabet üstünlüğü sağlamaktadır. İşletmelerin sürdürülebilirliklerini sağlaması için dijitalleşmeyi önemsemeleri, çağın bir zorunluluğu haline gelmiştir. Dijital dünyadaki yeniliklerin yakından takip edilmesi, işletmelerin ekonomik performansını önemli ölçüde artıracaktır. Endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm süreciyle, dijital liderlik yaklaşımının önemi daha da belirgin hale gelmiştir. Dijital liderler, teknolojik yetkinliklerinin yanı sıra, örgütü stratejik biçimde yönlendirebilen bireylerdir. Ayrıca, dijital dönüşümün getirdiği karmaşık sorunlara bütüncül çözümler üretebilen ve bilginin nerede, nasıl kullanılacağını bilen kişiler olarak konumlandırılmaktadırlar. Bu liderler rekabet ve başarı için kritik bir konuma gelmiş, vizyoner ve yeniliğe açık olmalarıyla örgütlerde önemli bir yere sahip olmuşlardır. Bu nedenle, çağımızda başarının esas belirleyicilerinden biri olan dijital liderlik özeliklerine sahip bireylerle çalışmak, örgütler için önemli bir gereklilik haline gelmiştir. Bu araştırma çağdaş bir yönetim şekli olan ve işletmelere rekabet avantajı ile sürdürülebilirlik konusunda katkı sunan dijital liderlik yaklaşımını incelemesi açısından önem taşımaktadır. Dijital çağda dijital dönüşümü gerçekleştirecek olanlar dijital liderlerdir. Bu araştırmanın amacı, Türkiye' de kamu ve özel sektörde çalışan bireylerin dijital liderlik algısı ve olgusunun nasıl olduğu ve ne şekilde gelişmekte olduğunu incelemektir. Araştırmanın temel problemi, dijital liderlik algısına dair verilerin sınırlı olması sebebiyle, çalışan algılarını ayrıntılı analiz etmektir. Araştırmada, Microsoft Forms aracılığıyla oluşturulan anket formu kullanılarak veri toplanmış, katılımcılara ait temel demografik bilgiler de elde edilmiş ve olasılığa dayalı olmayan kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veri analiz sürecinde DFA, Cronbach Alfa güvenirlik testi, madde toplam korelasyon katsayıları, tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t testi ve Varyans Analizi (ANOVA) yöntemleri uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, kamu ve özel sektörde görev yapan çalışanların dijital liderliğe yönelik algılarının yüksek seviyede olduğu, tutumlarının olumlu olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In our age, businesses facilitate their business processes by effectively benefiting from innovations and technology. With the development of technology, classical business processes in many sectors are undergoing change. The advantages brought by technology provide competitive superiority in various sectors. For businesses to ensure their sustainability, giving importance to digitalization has become a necessity of the era. Closely following innovations in the digital world will significantly increase the economic performance of businesses. With the Industry 4.0 and digital transformation process, the importance of the digital leadership approach has become even more evident. Digital leaders are individuals who, in addition to their technological competencies, can strategically guide the organization. They are also positioned as people who can produce holistic solutions to complex problems brought by digital transformation and who know where and how to use information. These leaders have become critical for competition and success, and with their visionary and innovation-oriented nature, they have gained an important place in organizations. Therefore, working with individuals who have the characteristics of digital leadership, which is one of the main determinants of success today, has become a significant necessity for organizations. This research is important in terms of examining the digital leadership approach, which is a contemporary management style and contributes to businesses in terms of competitive advantage and sustainability. The ones who will realize digital transformation in the digital age are digital leaders. The purpose of this study is to examine how the perception and phenomenon of digital leadership are and how they are developing among individuals working in the public and private sectors in Türkiye. The main problem of the research is to analyze in detail how employees perceive digital leadership, due to the limited data related to the perception of digital leadership. In the study, data was collected using a questionnaire created via Microsoft Forms; basic demographic information of the participants was also obtained, and a non-probability convenience sampling method was used. In the data analysis process, DFA, Cronbach's Alpha reliability test, item-total correlation coefficients, descriptive statistics, independent samples t-test, and Analysis of Variance (ANOVA) methods were applied. As a result of the study, it was revealed that employees working in the public and private sectors have a high level of perception of digital leadership and that their attitudes are positive.