Analysis of spur gears by using boundary element metho and experimental verification
Alın dişlilerin sınır eleman metodu ve deneysel gerçeklemeyle analizi
  1. Tez No: 68310
  2. Yazar: MEHMET ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER G. BİLİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Spur Gears, Constant and Isoparametric Quadratic Boundary Elements, Photostress Method, Static Transmission Error, Thin Rim Gears. m, Aim Dişliler, Sabit ve izoparametrik İkinci Derece Sınır Elemanlar, Fotostres Metodu, Statik İletim Hatası, İnce Kenarlı Dişliler. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
ABSTRACT ANALYSIS OF SPUR GEARS BY USING BOUNDARY ELEMENT METHOD AND EXPERIMENTAL VERD1CATION Çelik, Mehmet Ph.D., Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ömer G. Bilir March 1997, 215 pages In this work, the gear teeth deflections and stresses in high speed machinery is estimated by boundary element method with two types of boundary elements, (constant and isoparametric quadratic) and two types of gear models (three teeth and whole body), respectively. The static transmission error input due to variable mesh stiffiiess is determined by considering profile modifications, contact deformations, fiictional effects, hub boundary conditions, keyway effects, load sharing of the teeth, lightening hole effects, etc. It is the shape and the range of variation of the total transmission error which affects the generated noise level, and different profile modifications change the static transmission error differently. The boundary element method is presented to compute fillet stresses and contact stresses of spur gears. A partially supported thin rim gear is also studied and compared with those of a two-dimensional finite element model. The results are shown to compare favorably with analogous results obtained by strain gage and photostress (photoelastic coating) method.
Özet (Çeviri)
oz ALEV DİŞLİLERİN SINIR ELEMAN METODU VE DENEYSEL GERÇEKLEMEYLE ANALİZİ Çelik, Mehmet Doktora, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ömer G. Bilir Mart 1997, 215 sayfa Bu çalışmada, yüksek hızla çalışan makinalardaki dişli deplasmanları ve gerilmeleri, sınır eleman metodunda kullanılan iki çeşit (sabit ve izoparametrik ikinci derece) sınır elemanları ile üç diş ve tüm gövde modelleri tasarlanarak analiz edilmiştir. Değişken kavrama esnekliğinden meydana gelen statik iletim hatası; profil modifikasyonları, temas deformasyonları, sürtünme etkileri, dişli göbeği sınır koşullan, kama kanalı etkisi, dişlilerin kuvvet paylaşımı, hafifletici delik etkileri, vb. dahil edilerek belirlenmiştir. Toplam transmisyon hatasının şekil ve değişim aralığı, oluşan gürültü seviyesini etkilemektedir. Çeşitli profil modifikasyonları statik transmisyon hatası eğrisini değiştirmektedir. Alın dişlüerinin diş dibi gerilmeleri ve temas gerilmelerinin hesabı için sınır eleman metodu uygulanmıştır. Programların çıktıları deneysel analizde kullanılan strain gage ve fotostres metodlarının sonuçlarıyla uyumlu neticeler vermiştir. İnce kenarlı dişli sonuçlan ise sonlu eleman metodu ile karşılaştırılmıştır.