Çocuk acilden cerrahi bölümlere danışılan hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of patients consulted to surgical departments in pediatric emergency unit
  1. Tez No: 683199
  2. Yazar: AYŞE GÜL ZAİMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH YAZAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, İlk ve Acil Yardım, Child Health and Diseases, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Acil, Cerrahi Bölüm, Danışılan Hastalar, Pediatric Emergency, Surgical Department, Consulted Patients
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Çocuk acilden cerrahi bölümlere konsülte edilen hastaların incelenmesi ve konsültasyon işleyişinin etkinliğinin değerlendirilmesi bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Yöntem: Bu araştırma, neden-sonuç ilişkilerini ortaya koymayı amaçlayan olgu kontrol tipi, sonuç-neden odaklı zaman ilişkisine göre sınıflandırılan geçmişe dönük retrospektif kohort tipi bir araştırmadır. Araştırma 01/01/2019-31/12/2019 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Acil Kliniğinde yapılmıştır. Araştırmaya dahil edilen 0-18 yaş grubu hastalar cinsiyet, yaş, tanı, konsültasyon sonucu, konsültasyon yanıtlanma süresine göre incelenmiştir. Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi İlaç ve Tıbbi Cihaz Dışı Araştırma Etik Kurulundan gerekli izinler alındıktan sonra hastalara ait bilgiler araştırmaya dönük parametreler baz alınarak hastane otomasyon sistemlerinden elde edilmiş olup 1230 hasta üzerinde yürütülmüştür. Bulgular: Hastaların %43,5'i kız %56,5'i erkektir. Yaş ortalaması 7, yaş aralıkları 0-5 yaş %49,8 6-10 yaş %22,9 11 yaş ve üzeri %27,3'tür. Konsültasyon yanıtlanma süresi ortalama altmış iki dakikadır. Cinsiyet değişkeni ile cerrahi birim ilişkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Yaş değişkeni ile konsültasyon sonucu ve cerrahi birimler ilişkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Cerrahi birimlere konsülte edilen hastaların tanıları ve konsültasyon sonuçları birbiriyle uyumlu çıkmıştır. Bununla beraber konsültasyon yanıtlama süresi oldukça yüksek bulunmuştur. Çocuk acil servisine başvuran hastaların konsültasyon yanıtlama sürelerinin düşürülmesi tedavi kalitesini artıracaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the patients consulted from the children's emergency department to the surgical departments and to evaluate the effectiveness of the consultation. Method: This research is a retrospective cohort type study classified according to the case control type, outcome-cause oriented time relationship, which aims to identify cause and effect relationships. The research was conducted between 01/01/2019 -31/12/2019 at Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Children's Emergency Clinic. 0-18 age group patients included in the study were examined according to gender, age, diagnosis, consultation result, consultation response time. After obtaining the necessary permissions from Necmettin Erbakan University Meram Medical School Drug and Non-Medical Device Research Ethics Committee, patient information was obtained from hospital automation systems based on research parameters and it conducted on 1230 patients. Results: 43,5% of the patients were girls and %56,5 were boys. Average age 7, age ranges 0-5 years %49,8, 6-10 years %22,9, 11 years and over %27,3. The time of consultation response is an average of sixty two minutes. Gender variable and surgical unit relationship were found to be statistically significant. The relationship between age and consultation result, surgical units was found to be statistically significant. Conculision: The diagnoses and the results of the consultation with the surgical units were compatible with each other. However the time of consultation response is highly long. Reducing the consultation response time of patients that admitted to the children's emergency department will improve the quality of treatment.