Financial and economic appraisal of toll motorway projects in Turkey
Türkiye'de paralı otoyol projelerinin finansman ve ekonomik analizi
  1. Tez No: 6832
  2. Yazar: YILDIZ TERZİOĞLU(YAZICI)
  3. Danışmanlar: GÖKHAN MENTEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: paralı otoyol, finansman analizi, ekonomik analiz, bölünmüş yol, Türkiye, Toll Motorways, Financial Evaluation, Economic Evaluation, Expressway
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmada, seçilmiş bir alanda, çeşitli parali otoyol projelerinin değerlendirilmesi için bir girişimde bulunulmaktadır. Bu amaçla, karayolu tarihine kısaca değindikten sonra, paralı otoyol yatırımlarının Türkiye'deki ulaşım ve karayolu politikası içerisindeki yeri vurgulanmıştır. Çalışma alanı olarak seçilen Ankara- İstanbul güzergahında, Kazancı-Gümüşova, Gümüşova- Gerede ve Gerede-Ankara otoyol projeleri ele alınarak finansman ve ekonomik analiz tekniği ile değerlendirmeleri yapılmıştır. Proje değerlendirme zamanı 20 sene alınarak bütün hesaplar bu zamana göre yapılmıştır. Bu kabule göre paralı otoyolun gelir ve gideriyle mevcut yolun gelir ve giderleri karşilaştırılmıştır. vSonuç olarak, önerilen otoyol kesimlerinden Gümüşova - Gerede kesimi dışındaki diğer iki projenin finansman analiz sonuçlarına göre elverişli olmadığı anlaşılmıştır. Diğer taraftan önerilen otoyol projelerinin kabul edilen zaman içerisinde ekonomik analiz sonuçları itibariylede sadece Gümüşova-Gerede kesiminin elverişli olduğu, diğer iki projenin elverişli olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study an attempt is made to evaluate different toll motorway projects in a selected area. For this purpose a number of motorway sections on the Ankara - Istanbul (Kazancı) corridor is taken into account.After a brief information about highway history the place of motorway investment in Turkish Transportation and Highway Transportation Policy is emphasized. Then financial and economic appraisal were applied to the Kazancı -Gümüş ova, Gümüsova-Gerede and Gerede-Ankara sections which were taken as the case subjects of the study. For the period of evaluation a time length of 2 0 years (1991-2009) was assumed and all the analysis were based on that assumptions. Costs and benefits of the motorway were compared with those of the existing road. mIn consequencies, the results of financial and economic analysis show variation from one section to another. Only one proposed motorway section, namely the Gümüşova - Gerede motorway proves to be both financially and economically feasible over the period of 20 years. On the other hand, the other two proposed motorway sections turned out to be economically and financially infeasible.