Terörle mücadele suçlarında zorunlu müdafilik
Combating terrorism and public cases imperative defense
- Tez No: 683228
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Adil Yargılanma Hakkı, Savunma Hakkı, Müdafilik, Kamu Davası, Cezai Sorumluluk
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Tez konusu olarak hazırlanan bu çalışmada, ceza yargılamasında genel tanım ve kavramlarla, özellikle terörle mücadele suçları ile ilgili olarak, müdafiliğin yasal şartları, sonuçları araştırılmıştır. Türkiye terör ve sınıraşan organize suçları önlemek ve mücadele etmek amacıyla birçok yasal düzenlemelere sahiptir. Avukat, genel tanımdır ancak müdafii sözcüğü ceza yargılamasında kullanılır ve ceza hukuku ile ilgili bir kavramdır. Örneğin,“ hukuk davasında sizin vekilliğinizi yapan avukat müdafi değildir ama bir suç işlemeniz durumunda gerek emniyet, gerek savcılık ve gerekse mahkemede resmi olarak atanan ve sizi savunan avukat, müdafidir.”1 Savunma hakkı dünyanın en eski haklarından olup, en temel haklardandır. İnsanın varı oluşu ile, savunma hakkı da ortaya çıkmıştır.“5271 sy. Ceza Muhakemesi Kanunu 149. maddede bulunan düzenleme, müdafi ve avukat yardımından yaralanmayla ilgilidir. Ceza yargılamasında, re'sen araştırma, şüpheden sanığın faydalanması ilkeleri geçerlidir.”Ayrıca, işlenen suçun vasıf ve mahiyeti itibariyle uzlaştırma kavramı da önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this study, prepared as a thesis subject, general definitions and concepts in criminal proceedings, especially in relation to counter-terrorism crimes, the legal conditions and results of defense have been investigated. Turkey to prevent and combat transnational organized crime and terrorism in order to have many regulations. Lawyer is the general definition, but the word defense counsel is used in criminal proceedings and is a concept related to criminal law.For example,“the lawyer acting as your attorney in the civil case is not the lawyer, but if you commit a crime, the lawyer who is officially appointed and defending you in the police, prosecutor's office and in the court is the lawyer. The right to defense is one of the oldest rights in the world and one of the most fundamental rights. With the existence of man, the right to defense has emerged. 5271 sy. The regulation in article 149 of the Criminal Procedure Code is about the benefit of attorney and lawyer assistance. In the criminal proceedings, the principles of ”investigation by hand“ and ”the benefit of the suspect“ are valid. In addition, the concept of ”conciliation" is also important in terms of the nature and nature of the crime committed. Keywords; Right to a Fair Trial, Right to Defense, Defense, Public Trial, Criminal Liability