Çocuklarda duygusal değişkenlik ölçeği (ÇDDÖ) özbildirim formunun geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
Validity and reliability study of children affective lability scale (CALS)- children form
  1. Tez No: 683277
  2. Yazar: ŞEYMA İLHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BURCU ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: ergen, duygusal, dalgalanma, duygudurum, ÇDDÖ, geçerlilik, güvenilirlik, adolescent, emotional, lability, mood, CALS, validity, reliability
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, Çocuklarda Duygusal Değişkenlik Ölçeği (ÇDDÖ) Özbildirim ölçeğinin geçerlilik ve güvenilirlik analizlerini yapmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, Giresun ilindeki çeşitli Ortaokul ve Liselerden 11- 17 yaş aralığındaki toplam 618 çocuk ve ergen dahil edilmiştir. Katılımcılar ÇDDÖ özbildirim formu ve sosyodemografik bilgi formunu doldurmuştur. Görüşme sonrasında, uygulayıcı tarafından ölçek puanı hesaplanmıştır. Bulgular: ÇDDÖ'nün Türkçe versiyonunun iç tutarlılığını değerlendirmek için Cronbach alfa değeri hesaplandı (a=0.918) ve ölçeğin iç tutarlılığı yüksek düzeyde bulundu. Ölçeğin madde-test korelasyonu 0.40 ile 0.75 arasında değişmekte olup bütün maddeler için istatistiksel olarak orta düzeyde anlamlı pozitif korelasyon saptandı. Ölçeğin madde-kalan madde korelasyonu 0.35 ile 0.71 arasında değişmekte olup orta düzeyde pozitif korelasyon saptandı. Ölçeğin tek sayılı maddeleri ile çift sayılı maddelerinin korelasyonu değerlendirildiğinde anlamlı düzeyde korele oldukları gözlendi (r=0.859, p< 0.001). Ölçeğin ilk on maddesinin son on maddesi ile korelasyonu değerlendirildiğinde anlamlı düzeyde korelasyon saptandı (r=0.830, p< 0.001). Faktör analizi için principal component (temel bileşenler) analizi ile önceki çalışmalara uygun olarak iki bileşen seçilip daha sonra ortogonal rotasyon ile maddelerin yüklenmeleri belirlendi. Rotasyon sonrasında ÇDDÖ maddeleri iki faktöre yüklendiği saptandı. Birinci faktöre depresyon ve anksiyete belirtilerini sorgulayan maddeler, ikinci faktöre dışa vurum davranışları ve duygusal canlılık ile ilgili olabilecek maddelerin yüklendiği gözlendi. Sonuç: ÇDDÖ; çocuk ve ergenlerde duygusal duygusal dalgalanmayı kısa ve özgün bir biçimde değerlendirmede geçerli ve güvenilir bir değerlendirme aracı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to analyze the validity and reliability of the Children's Affective Lability (CALS) Self-Report. Methodology: 618 children and adolescents in the 11-17 age from Secondary and High Schools in Giresun were included in our study. Participants filled in the CALS self-report form and sociodemographic questionnaire scale. After the interview, the scale score was calculated by the practitioner. Results: In order to evaluate the internal consistency of the Turkish version of the CALS, the Cronbach alpha value was calculated (a= 0.918) and the internal consistency was found to be high. The item-test correlation of the scale varied between 0.40 and 0.75 and there was a statistically positive moderate correlation for all items. The item-residual item correlation of the scale varied between 0.35 and 0.71, and there was a positive intermediate level correlation. When the correlation between odd-numbered items and even-numbered items of the scale was evaluated, it was determined that they were significantly correlated (r = 0.859, p< 0.001). When the correlation between the first ten items of the scale and the last ten items was evaluated, it was determined that they were significantly correlated (r = 0.830, p< 0.001). For factor analysis, two components were selected in accordance with previous studies with principal component analysis, and then the loading of the items was determined by orthogonal rotation. After rotation, CALS items were loaded on two factors. Items questioning the symptoms of depression and anxiety were loaded on the first factor, and items related to expressive behaviors and emotional vitality were loaded on the second factor. Conclusion: CALS; It was demonstrated that CALS is a valid and reliable assessment tool in assessing emotional lability in children and adolescent population in a short and specific manner.