Shaping of sound flels inside acoustoelastically coupled enclosed Spaces
Yapısal-Bağlaşık kapalı hacimlerdeki ses alanlarının biçimlendirilmesi
  1. Tez No: 68329
  2. Yazar: ARZU GÖNENÇ-SORGUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Acoustic-Stractural Coupling, Acoustoelasticity, Acoustic Field Shaping, Active Control, Helmholtz Resonators
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
öz AKUSTİK YAPISAL BAĞLAŞIK KAPALI HACİMLERDEKİ SES ALANLARININ BİÇİMLENDİRİLMESİ Gönenç-Sorguç Arzu Doktora, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet Çalışkan Şubat 1997, 180 sayfa Bu çalışmada akustik yapısal bağlaşık hacimlerdeki ses alanlarının, Hehnholtz resonatörleri, ses yutum uygulaması ve etkin denetim ses kaynaklarıyla biçimlendirilmesi üzerinde çalışılmıştır. Yapısal akustik bağlaşık ses hacimlerinin matematiksel modelleri noktasal ses kaynakları ve Hehnholtz resonatörleri ile birlikte geliştirilmiştir. Modeller ses yutum uygulamalarının sistem yanıtına olan etkisini içerecek biçimde genişletilmiştir. Bir en iyileme yöntemi, yapısal-akustik bağlaşık hacimlerde etkin denetim ses kaynaklarının kaynak şiddeti ve konumunu belirlemek üzere geliştirilmiştir. Matematiksel modeller yapısal bağlaşık sistemlerin önemli özelliklerini sergilemek amacıyla tasarlanmış bir dizi örnek çalışma üzerinde değişik sistem girdileri kullanılarak sulanmıştır. Deneysel sonuçlara da göndermeler yapılmıştır.Akustik potansiyel enerjinin etkin denetim kaynaklarıyla azaltılması üzerinde çalışılmıştır. Etkin bir ses kaynağının genlik ve faz özellikleri ve konumu en iyilenme yöntemi ile belirlenmiştir. Deneysel ve kuramsal çalışmaların sonuçlan yapısal bağlaşık ses alanlarının biçimlendirilmesinde Helmholtz resonatörlerinin gelecek vaad ettiğini göstermiştir. İstenen frekans aralığı ve denetim için kullanılabilir hacim sınırlamaları dikkate alındığında Helholtz resonatörlerinin yapısal akustik bağlaşık hacimler içinde hem geniş hem de dar kuşak ses denetim uygulamalarında etkin olarak kullanılabileceği gösterilmiştir. Bunun yanı sıra etkin ses denetim yöteminin hacim sınırlamalarının ön planda olduğu yapısal bağlaşık mekanlarda dar kuşakta uygulama bulabileceği ancak geniş frekans aralığında ses enerjisini arttırabileceği gösterilmiştir. Anahtar Sözcükler : Yapısal Akustik Bağlaşıklık, Ses Alanlarının Biçimlendirilmesi, Etkin Ses Denetimi, Helmholtz Resonatörleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SHAPING OF SOUND FIELDS INSDDE ACOUSTOELASTICALLY COUPLED ENCLOSED SPACES Gönenç-Sorguç Arzu Ph.D., Mechanical Engineering Department Supervisor : Prof. Dr. Mehmet Çalışkan February 1997, 180 pages In this study, shaping acoustic fields inside acoustoelastically coupled spaces by Helmholtz resonators, absorptive treatments and active control is attempted. Mathematical models of acoustoelastic fields with stationary simple point sources, and Helmholtz resonators are developed. Models are extended to include the effect of absorptive treatment to the system response. An optimization procedure to determine optimum source configuration including source strength and source position is developed to shape acoustoelastic field by active secondary sources. Mathematical models are evaluated through several case studies, organized to illustrate the prominent features of acoustoelastic fields with different system inputs. Reference is also made to experimental results. Active minimization of acoustic potential energy is attempted by secondary active sources. It is found that active control sources are effective in controlling narrow band sound if the volume of the iiienclosed space is critical. Optimum configuration for a secondary source in terms of location, amplitude and phase is deteraıined. Results of experimental and theoretical studies yield that resonators are promising means in shaping the acoustoelastically coupled sound fîelds. Depending on the frequency range of interest and space limitations, it is demonstrated that damped Helmholtz resonator applications are effective in broad band and narrow band sound control inside acoustoelastically coupled spaces.