Basketbol antrenörlerinde bireysel yenilikçilik ve iş performansı ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between personal innovation and work performance in basketball coaches
  1. Tez No: 683314
  2. Yazar: EBRU YURTOĞLU ÇAĞLAYAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHARREM ALPARSLAN KURUDİREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antrenör, Bireysel Yenilikçilik, İş Performansı, Coach, Individual Innovation, Job Performance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki basketbol antrenörlerinin bireysel yenilikçilik ve iş performansı düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve çeşitli demografik değişkenlere göre karşılaştırılmasıdır. Tarama modeline göre yürütülen çalışmaya Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden 223 erkek 104 kadın olmak üzere toplam 327 basketbol antrenörü katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, olarak üç bölümden oluşan anket formu kullanılmıştır. İlk bölüm, araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formudur. İkinci kısımda, katılımcıların bireysel yenilikçilik davranışlarını tespit etmek amacıyla, Hurt ve ark. (1977) tarafından geliştirilen ve Türkçeye Kılıçer ve Odabaşı (2010) tarafından uyarlanan Bireysel Yenilikçilik Ölçeği (BYÖ) kullanılmıştır. Söz konusu ölçek 20 maddeden oluşmaktadır. Ölçeğin uyarlama sürecinde ,87 olarak tespit edilmiştir. Veri toplama aracının üçüncü bölümünde katılımcıların iş performansı düzeylerinin tespiti için kullanılan İş performansı ölçeği, Sigler ve Pearson (2000) tarafından geliştirilmiş Çöl (2008) tarafından Türkçe geçerlemesi yapılmıştır. Ölçek tek boyutludur ve 4 maddeden oluşmaktadır. Yapılan veri dağılım homojenliği testinde elde edilen verilerin homojen dağılıma sahip olmadığı görülmüş, bu nedenle parametrik olmayan istatistik yöntemleri uygulanmıştır. Çalışmada veriler %95 güven aralığında işlenmiştir. Araştırma sonucunda katılımcıların iş performans ortalamalarının çok yüksek seviyede olduğu, katılımcıların çoğunluğunun bireysel yenilikçilik bakımından öncü karakterde olduğu, kuşkucu karakterdeki katılımcıların ise gruplar arasında en az yüzdeye sahip olduğu görülmüştür. Bununla birlikte bireysel yenilikçilik ile iş performansı arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü ve orta düzeyde korelasyon ilişkisi olduğu görülmektedir. Buna göre bireysel yenilikçilik arttıkça iş performansı da artış göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between individual innovativeness and job performance levels of basketball coaches in Turkey and to compare them according to various demographic variables. A total of 327 basketball coaches, 223 men and 104 women, from various regions of Turkey participated in the study, which was carried out according to the survey model. The data collection tool in this study, a questionnaire was used as consisting of three parts. The first part is the personal information form prepared by the researcher. In the second part, Hurt et al. (1977) and adapted to Turkish by Kılıçer and Odabaşı (2010), the Individual Innovation Scale (BYÖ) was used. This scale consists of 20 items. During the adaptation process of the scale, it was determined as .87. In the third part of the data collection tool, the Job performance scale used to determine the job performance levels of the participants was developed by Sigler and Pearson (2000) and validated in Turkish by Çöl (2008). The scale is unidimensional and consists of 4 items. It was observed that the data obtained in the data distribution homogeneity test did not have a homogeneous distribution, therefore non-parametric statistical methods were applied. In the study, the data were processed with a 95% confidence interval. As a result of the research, it was seen that the job performance averages of the participants were very high, the majority of the participants were pioneers in terms of individual innovativeness, and the skeptical participants had the lowest percentage among the groups. In addition, it is seen that there is a statistically significant, positive and moderate correlation relationship between individual innovativeness and job performance. Accordingly, as individual innovativeness increases, job performance also increases.