Suriyeli Türkmen göçmen kadınların yeni kimlik inşası: Gaziantep kenti örneği
New identity construction of Syrian-Turkmen immigrant women: Gaziantep city case
- Tez No: 683325
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN GÖKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, Kimlik, Kimlik İnşası, Immigration, Immigrant, Identity, Identity Construction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Göç hareketinin göçmen bireylerin kimliklerinde dönüştürücü etkisi olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, 2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaş nedeniyle Gaziantep'e yerleşen Suriyeli Türkmen göçmen kadınların kimliklerindeki değişimi incelemektir. Çalışma, farklı yaş, eğitim ve meslekten olan Türkmen göçmen kadınları kapsamaktadır. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak yapılan araştırmanın bulgularında, Suriyeli Türkmen göçmen kadınların göç nedeniyle Gaziantep yerel toplumu ile birlikte yaşamaya başladıktan sonra yeni bir kimlik inşa ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Yeni kimliğin, Gaziantep yerel toplumun değerleri ile kurdukları bağla inşa olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is known that the migration movement has a transformative effect on the identities of immigrants. The purpose of this study is to examine the change in the identity of Syrian Turkmen immigrant women who settled in Gaziantep due to the civil war that started in Syria in 2011. The study covers Turkmen immigrant women of different ages, education and professions. In the findings of the research conducted using the qualitative research method, it was concluded that Syrian Turkmen migrant women built a new identity after they started to live with the local community of Gaziantep due to migration. It is understood that the new identity is built by the bond they establish with the values of the Gaziantep local community.