Toplum kökenli pnömoni nedeniyle hastaneye yatırılan hastalarda akut böbrek yetmezliği gelişim sıklığı ve yatış süresine etkisi
Impact on the frequency of development and lasting of acute renal failure in patients installed for community acrossed pneumonia
  1. Tez No: 683330
  2. Yazar: İSMAİL CEM YEŞİLOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAŞOL CANBAKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Nefroloji, Chest Diseases, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: toplum kökenli pnömoni, akut böbrek yetmezliği, yatış süresi), community acquired pneumonia, acute renal failure, length of stay)
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
GİRİŞ: Pnömoni, akciğer dokusunun enflamasyonudur. Günümüz koşullarında bile ciddi morbidite ve mortalite nedenlerindendir. Pnömoniler; toplum kökenli pnömoniler, hastane kökenli pnömoniler ve immün yetmezliği olanlarda pnömoniler olarak ayrılabilir. Toplum kökenli pnömoni sıklığı, yaşam kalitesi üzerindeki etkisi ve ekonomik maliyetleri dikkate alındığında en önemli enfeksiyon hastalıklarından biridir Akut böbrek yetmezliği böbrek fonksiyonlarında ani bozulmayı tanımlamaktadır. Spesifik böbrek hastalıklarına bağlı olabileceği gibi nonspesifik durumlara hatta extrarenal patolojilere bağlı olarak da gelişebilmektedir. Epidemiyolojik veriler akut böbrek yetmezliği hafif ve reversible olsa bile mortalite sıklığında artış ile birlikte önemli klinik sorunlara yol açabileceğini göstermektedir. Biz bu çalışmada toplum kökenli pnömoni nedeni ile kliniğimize yatan hastalarda akut böbrek yetmezliği sıklığını ve bunun yatış süresine etkisini değerlendirmeyi planladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya 01.04.2019-01.04.2020 tarihleri arasında Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dahiliye servisi'ne toplum kökenli pnömoni ile yatırılan hastalar alındı. Hastalar akut böbrek yetmezliği gelişimine göre ABY olanlar ve ABY olmayanlar olarak iki gruba ayrıldı. Gruplar arasında yatış süresi, komorbid hastalıklar, mortalite açısından fark olup olmadığı değerlendirildi. BULGULAR: Çalışmamıza alınan bütün hastalarda pnömoni mevcut olup çalışmamıza 61 hasta dahil edilmiştir. Bunlardan 31'inde ABY gelişmiştir (%50,8) 30'unda ABY gelişmemiştir (%49,2) ABY gelişimine göre gruplandırılması ile iki grup elde edildi (ABY olan grup 1, ABY olmayan grup 2 şeklinde) Buna göre gruplar arasında cinisyet dağılımı açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamış ancak toplam çalışma evreninde erkeklerin kadınlara oranla sayıca daha fazla olduğu tespit edilmişti. ABY olan grupta 11 kadın (%18) 20 erkek (%32), ABY olmayan grupta 13 kadın (%21) 17 erkek (%27) bulunmaktadır. Toplamda 24 erkek 37 kadın çalışmamıza katılmıştır. ABY olan hastalarda yatış süresi ABY olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede uzun bulundu. Komorbid hastalık sayısı açısından yapılan değerlendirmede ABY olan grupta daha fazla komorbid hastalık bulunmakla birlikte sonuç istatistiksel olarak anlamlı değildi. SONUÇ: Çalışmamıza alınan toplum kökenli pnömoni hastalarında ABY gelişim sıklığının yaklaşık yarı yarıya olduğu görüldü. Ayrıca hastaneye yatırılan pnömoni hastalarında ABY gelişen hastaların ABY gelişmeyen hastalara göre hastanede yatış süresinin daha uzun olduğu görüldü ve istatistiksel olarak anlamlıydı. Dolayısıyla biz hastaneye yatırılan pnömoni hastalarında ABY gelişiminin bir risk faktörü olduğunu düşünüyoruz. Aynı zamanda pnömoni hastalarında ABY gelişiminin hastanede yatış süresinin uzamasına bağlı olarak komplikasyonları ve yatış maliyetlerini arttırabileceğini düşünüyoruz. (
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Pneumonia is an inflammation of the lung tissue. Even in today's conditions, it is one of the causes of serious morbidity and mortality. Pneumonias; can be divided into community acquired pneumonias, hospital acquired pneumonias and immunocompromised pneumonias. Community-acquired pneumonia is one of the most important infectious diseases considering its frequency, impact on quality of life and economic costs. Acute renal failure describes sudden deterioration in renal functions. It may be due to specific kidney diseases or to nonspecific conditions or even extrarenal pathologies. Epidemiological data show that even if acute renal failure is mild and reversible, it can lead to significant clinical problems with an increase in mortality. In this study, we planned to evaluate the frequency of acute renal failure in patients hospitalized in our clinic due to community-acquired pneumonia and its effect on the duration of hospitalization. MATERYAL AND METHOD: Patients hospitalized with community acquired pneumonia in the Internal Medicine Service of Kafkas University Medical Faculty Hospital between 01.04.2019 and 01.04.2020 were included in the study. The patients were divided into two groups according to the development of acute renal failure as those with ARF and those without ARF. The difference between the groups in terms of length of stay, comorbid diseases, and mortality was evaluated RESULTS: All patients included in our study had pneumonia, and 61 patients were included in our study. Of these, 31 of them developed ARF (50.8%) and 30 of them did not develop ARF (49.2%). Two groups were obtained by grouping according to the development of ARF (group 1 with ADF, group 2 without ARF). There was no statistically significant difference in terms of the study, but it was found that men were more in number than women in the total study population. There were 11 women (18%) 20 men (32%) in the group with ARF, 13 women (21%) and 17 men (27%) in the group without ARF. A total of 24 men and 37 women participated in our study. The length of stay in ARF patients was statistically significantly longer than those without ARF. In the evaluation made in terms of the number of comorbid diseases, although there were more comorbid diseases in the ARF group, the result was not statistically significant. CONCLUSSİON: It was observed that the frequency of ARF development was approximately half in the community-acquired pneumonia patients included in our study. In addition, it was observed that the duration of hospitalization was longer in hospitalized pneumonia patients who developed ARF than patients without ARF, and it was statistically significant. Therefore, we think that ARF development is a risk factor in hospitalized pneumonia patients. At the same time, we think that the development of ARF in pneumonia patients may increase complications and hospitalization costs due to the prolongation of hospital stay. (