Türk toplumunda sekülerleşme ve toplumsal cinsiyet: Beden odaklı gündelik yaşam pratikleri üzerine bir araştırma
Secularization and gender in Turkish society: A research on daily life practices focused on body
- Tez No: 683331
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ KİRMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Din, sekülerleşme, modernleşme, toplumsal cinsiyet, beden, tüketim, gündelik hayat, Religion, secularization, modernization, gender, body, consumption, daily life
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bu araştırma, Türk toplumunda, sekülerleşme ve toplumsal cinsiyet olguları bağlamında beden odaklı gündelik hayat pratiklarine odaklanmaktadır. Din ve sekülerleşme kavramları odağından beden odaklı toplumsal cinsiyete bakarak kadınların ve erkeklerin beden odaklı gündelik hayatlarının dinî ve seküler yönünü irdelemektedir. Diğer taraftan toplumsal cinsiyet kavramından modernleşme, sekülerleşme, din gibi kavramlara bakarak kadınların ve erkeklerin bu kavramlar bağlamında nasıl konumlan(dırıl)dığını irdelemektedir. Araştırmada asıl olarak nitel yöntem kullanılmakla birlikte yer yer anlam bütünlüğü sağlayabilmek için nicel verilere de başvurulmaktadır. Bununla birlikte eleştirel teoriden de yararlanılmaktadır. Araştırmaya göre Türk toplumunun toplumsal cinsiyetle ilişkili beden odaklı gündelik hayat pratiklerinde dinî, kültürel ve seküler formların hem ayrı ayrı hem iç içe geçmiş şekilde örneklerinin olduğu tespit edilebilmektedir. Türk modernleşmesi süreci içinde kadının ve erkeğin nasıl konumlan(dırıl)dığı irdelendiğinde ise erkek modernleşmesinin genellikle ekonomi, kamu, üretim sınırları içinde bir derinliğe; kadın modernleşmesinin ise genellikle beden sınırları içinde bir yüzeyselliğe tekabül ettiği anlaşılmaktadır. Türk modernleşmesi, kadınlar açısından yüzeysel boyutlarda işlerken erkekler açısından daha derin boyutlara sahip gözükmektedir. Ayrıca sekülerliğin ve dindarlığın cinsiyetlendirilirek, sekülerliğin erkek ile dindarlığın kadın ile özdeşleştirildiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research focuses on body oriented daily life practices in the context of secularization and gender phenomena in Turkish society. From the term religion and secularization, by looking at the term gender it deals with the religious anda secular aspect of body oriented daily life of men and women. On the other hand, from the term gender, by looking at the modernization, secularization and religion terms it examines how men and women are situated within the contex of this terms. In the research as well as qualitative method which used mainly, quantitative method is used partly in order to ensure the integrity. However, critical theory is also used. According to the research, it can be spotted that in the gender related body oriented daily life practices of Turkish society, there are both separated and interwoven examples of religious, cultural and secular forms. When how women and men are situated within modernization, sekülarization and religion of Turkish it is understood that male modernization generally corresponds to a depth within the boundaries of economy, public, production; female modernization generally corresponds to a superficiality within the boundaries of the body. While Turkish modernization operates on a superficial scale for women, it seems to have deeper dimensions for men. In addition, it is understood that by gendering secularism and religiosity, secularism is identified with men and religiosity with women.