Çermik kaplıcalarından izole edilen termofilik Geobacillus vulcani 2Çx'te beta-galaktosidaz enzim karakterizasyonu
Characterization of beta-galactosidase enzyme from thermophilic geobacillus vulcani 2Çx in Çermik hot spring
- Tez No: 683434
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: β-Galaktosidaz, Geobacillus vulcani 2Çx, termofilik, saflaştırma, ekstrasellüler
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada Diyarbakır ili Çermik sıcak su kaynağından izole edilen Geobacillus vulcani 2Çx suşunun β-galaktosidazı bol miktarlarda üretmesi ve enzimin termostabil olması sebebiyle saflaştırma amaçlanmıştır. Bunun için, farklı besin ortamlarında intrasellüler ve ekstrasellüler enzim üretimi araştırılmıştır. Ekstraselüler β-galaktosidaz elde etmek için çöktürme ve jel filtrasyon gibi çeşitli saflaştırma adımları uygulanmıştır. Kısmi olarak saflaştırılan β-galaktosidazın saflaştırma kat sayısı 206.6, verim % 4.17 ve spesifik aktivite 8651,4 U/mg bulunmuştur. Saflaştırılan enzimin moleküler ağırlığı SDS PAGE ile ~104 kDa olarak belirlenmiştir. Kısmı saflaştırılan enzimin optimum sıcaklığı 55 ºC olarak belirlenmiş ve 55 ºC'de ilk bir saate kadar %73.93 oranında stabiliteyi koruduğu tespit edildi. Enzimin optimum pH'sı ve stabilitesinin 7.0 olduğu belirlenmiştir. Kısmi saflaştırılan enzim biyoteknolojik uygulamalarda kullanılabilir özelliktedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to purify the Geobacillus vulcani 2Çx strain isolated from the Çermik hot water spring in Diyarbakır province, since it produces β-galactosidase in large quantities and the enzyme is thermostable. For this, intracellular and extracellular enzyme production was investigated in different nutrient media. Various purification steps such as precipitation and gel filtration were applied to obtain extracellular β-galactosidase. Partially purified β-galactosidase had a purification coefficient of 206.6, a yield of 4.17% and a specific activity of 8651.4 U/mg. The molecular weight of the purified enzyme was determined as ~104 kDa by SDS PAGE. The optimum temperature of the partially purified enzyme was determined as 55 ºC and it was determined that it maintained its stability at a rate of 73.93% until the first hour at 55 ºC. It was determined that the optimum pH and pH stability of the enzyme was 7.0. Partially purified enzyme can be used in biotechnological applications. Key words Extracellular β-galactosidase, Geobacillus vulcani 2Çx, thermophilic, purification