Conducting polymers and composites of pyrrole and their uses as sensors
Pirolün iletken polimer ve kompozitleri ve sensör olarak kullanımları
- Tez No: 68344
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KAMİL TOPPARE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal kompozit yapımı, polipirol, kopolimerleşme, elektrokimyasal yönetmlerle enzim tutuklanması. vı, Electrochemical blending, polypyrrole, copolymerization, electrochemical enzyme immobilization. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
öz PÎROLÜN İLETKEN POLİMER VE KOMPOZÎTLERİ VE SENSOR OLARAK KULLANIMLARI Selampınar, Fatma Doktora, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent Toppare Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ural Akbulut Ekim 1997, 134 sayfa Pirolün iletken kompozitleri sabit gerilim elektroliz yöntemi ile sentezlenmiştir. Bu amaçla, üç çeşit poliimid ve iki çeşit polieterketon yalıtkan polimer matrisi olarak kullanılmıştır. Poliimidlerle gerçekleştirilen kompozit sentezlerinde yalıtkan ve iletken polimerler arasmda kopolimerleşmeye varan kimyasal tepkimelerin bulunduğu saptanmıştır. Bu bulgular taramalı elektron mikroskobu çalışmaları, termal analizler ve spektroskopik yöntemlerle ispatlanmıştır. Diğer yandan polieterketonlann kullanıldığı kompozit yapımı çalışmaları iletken ve yalıtkan katmanların üst üste bulunduğu tabakaların görülmesine yol açmıştır.İnvertazın saf polipirol ve bir poliamid/polipirol kompozit malzeme içinde tutuklanması çalışmaları basan ile sonuçlanmıştır. Buna göre, literatür çalışmaları ile karşılaştırıldığında SDS'in destek elektrolit ve dopant olarak kullanıldığı elektroliz ortamında invertazın matris içinde yüksek oranda tutuklanabildiği ve aktivitesini uzun süre koruyabildiği gözlemlenmiştir. Dolayısı ile bu metot ile gerçekleştirilecek enzim tutuklama işlemlerinin enzim elektrotlarının yapımında kullanılmasını mümkün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONDUCTING POLYMERS AND COMPOSITES OF PYRROLE AND THEIR USES AS SENSORS Selampınar, Fatma Ph.D., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Levent Toppare Co-supervisor: Prof. Dr. Ural Akbulut October 1997, 134 pages Conducting polymer composites of polypyrrole with various polyimides and polyether ketones (PEK)s were synthesized via electrochemical methods. Three different types of polyimides and two different types of polyether ketones were utilized as the insulating polymer matrices for the synthesis of blends. In the case of polyimides, it has been found that there exists a chemical interaction between the insulating and conducting components. This phenomenon has been proved with the aid of spectroscopic and thermal studies. Scanning electron microscopy studies have also supported these findings. On the other hand, blends with as the insulating mcomponent revealed bilayers. This is deduced from several characterization methods including thermal and SEM analyses. Immobilization of invertase has been studied in two different matrices namely pristine polypyrrole and polyamide/polypyrrole composite. Both matrices have been synthesized in two different media, sodium lauryl sulfate and sodium perchlorate. In comparison to previous studies of immobilization of invertase in different matrices, the immobilization of invertase in PPy/SDS (polypyrrole/sodium dodecyl sulfonate) revealed large amounts of enzyme entrapment and a high activity of the entrapped enzyme. This method and medium of immobilization look very promising for the construction of enzyme electrodes.