The Development of agricultural strategies and policies for the traditional tenure in Sudan: With emphasis to khartohum region
Sudandaki geleneksel tarım sistemini tarımsal stratejileri ile politikalarının gelişimi: özelliklede khartoum bölgesinde
- Tez No: 68343
- Danışmanlar: PROF. DR. DURAN TARAKLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Tarım, geleneksel tarım, politika başarısızlığı, gelir düşüklüğü, yoksulluk, tarlaların planlaması, teknoloji ve ürün birleşimi, tarım sürecinin geçiştirilmesi, strateji ile politikaların etkinleştirilmesi vı, agriculture, traditional tenure, policy failure, income decrease, poverty, planning of the farms, technology and crop pattern, transformation of farming process, enabling strategies and policies. rv
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 305
Özet
ÖZET SUDAN'DAKİ GELENEKSEL TARIM SİSTEMİNİ TARIMSAL STRATEJİLERİ İLE POLİTİKALARININ GELİŞİMİ: ÖZELLİKLEDE KHARTOUM BÖLGESİNDE Eltayeb, Mohammed M. Doktora, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Duran TARAKLI Temmuz 1997, 249 sayfa Bu tezin dayandığı araştırma, Sudandaki tarım sektörünün analiz edilmesi temeline dayalıdır. Sudan ekonomisinin göze çarpan özelliği, tamamen tarım sektörüne dayalıdır, tarım Katılım Gayri Safi Milli Hasılatın %36, ihracatın %95, ve toplam işgücünün %79 teşkil eder. Yanısıra, Sudan ekonomisi ikili yapısı ile tanımlanmaktadır. Bir yandan, yüksek ve güçlü sermaye ile, nüfusun küçük bir bölümünü (%30.17), içine çeken modern devlet ve makanazisydn tarımı. Diğer yandan, nüfusun %65.96 kapsayan, işsiz, ihmal edilen, ve dar gelirleri içine alan geleneksel tarımsal sistemi bulunmaktadır.- Aynı zamanda, bu tarımda kullanılan teknoloji ile üretim tekniği çok ilkeldir. Çabaların çoğu modern tarıma doğru yöneldiğinde, geleneksel tarımsal imtiyazı birikmiş düşük sermaye, yoksulluk ve sosyal mücadele arenasına dönüşerek, küçük zengin gğruplann geleneksel çiftçileri kullanır ve kontrol altına, ve onları üretim süreci dışına atarlar. Sonuç olarak çiftçi gelirinin artışı kavramı bir kısır döngü içerisinde devam ettirilmekte, ve modern tarımsal imtiyazı için girdi hizmeti yapmasına neden olmaktadır.Böylece, gelir artışının gerekliğinden geleneksel tarım analizi milli ve bölgesel seviyede gerçekleşmiştir. Belirli bir bölgeye sosyo-ekonomik analizinin getirilmesi amacıyla kişisel konsantrasyon ile kabiliyete dayalı dokümantasyon araştırması, ülkenin bölgelerine uygulanmıştır. Mantıklı işlem uygun bir statistik yöntemle geleneksel özel taamlardan numune seçilmiş olup gelirlerinin belirlemelerine, sosyo-ekonomik yapılarını analize etmelerine ve kendi performansalınnı değerlendirmelerine yardımcı olacak mantıksal gruplaşma ve çalışmayı elde etmişlerdir. Doğrusal programlama ile geleneksel tarımların planlanması, teknoloji ve optimum ürün birleşimi rolünün ayırt edilmesi için değişik yollarla yapılmış olup tarım gelirlerinin artışı hususundaki gücünü göstermiştir. Uygulanan beş planlama modelinin son sonuçlan teknolojinin yüksek gelirin elde edilmesindeki rolünün vurgulanmıştır. Geleneksel mülkiyetteki tarım performanslarının tekrar nasıl harekete geçirileceği sorusunun yanıtı ise modellere ait kabiliyetlerin uygun strateji ve politikalarla serbest bırakılmasında yatar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DEVELOPMENT OF AGRICULTURAL STRATEGIES AND POLICIES FOR THE TRADITIONAL TENURE IN SUDAN: WITH EMPHASIS TO KHARTOUM REGION Eltayeb, Mohamed M. Ph.D., Department of City and Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Duran Taraklı July 1997, 249 pages The research on which this thesis was based is mainly emanated from the analysis of agricultural sector in Sudan. A prominent feature of the Sudanese economy is that it is almost entirely based on the agricultural sector which contributes 36 % of GDP, 95 % of exports and absorbs 79 % of total labour-force and 79 % of total population. The sector is characterized by duality in its structure. On one hand there is the modem public irrigated and mechanized rain-fed tenure which obsorb 30.17 % of rural population and cultivate only 34.04 % of total cropped area in the country were supported and provided with social and economic services as well as modern technologies. The traditional private tenure on the other hand, which engaged by the majority of population and operates 65.96 % of cropped area, is neglected, stagnant, lack material inputs, technology, credit, marketing facilities and social and economic services and suffers acute income decline. So as the most effort is directed to the public and mechanized tenure, the traditional private tenure becomes an arena of low capital accumulation, poverty and social struggle where the affluent small groups domain and exploit the traditional farmers, causing their exclusion from the productieon process. As a result the concept of farm income increase is thus iiiperpetuated in a vicious circle, causing the traditional farm serve as an input for the modern sectors. Thus for the reason of both demonstration and indeed neccessity of income increase the traditional farms have been analysed at the national and regional level. For the purpose of carrying socio-economic analysis for a particular region, adocumentation research which was mainly based on potentiality and private ownership concentration have been carried through the country's regions. Then following logic procedure through a suitable statistic method a sample of traditional private farms were selected, logically grouped and questioned to help in evaluating their performance, and analyse their socio-economic structure and incomes. Planning of the traditional farms through linear programing was held in such away that to discern the role of technology and optimum crop pattern, indicating their influence on farm income increase: The final results of the excuted five planning models emphasis the role of technology in achieving the highest income. Hence, a theoretical treatments for the realization of institutional change were analysed and undertaken to incorporate with the change in technology. The answer as how to recoperate the performance of the farms in the traditional tenure lies in emancipating the predispositions of the models within a compatible enabling strategies and policies.