The effect of governance on economic growth: Evidence from emerging countries
Yönetişimin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi: Gelişmekte olan ülkelerden kanıtlar
- Tez No: 683495
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yükselen piyasa ülkeleri, Ekonomik büyüme, Yönetişim göstergeleri, GMM, PCA, Emerging market countries, Economic growth, Governance indicators, GMM, PCA
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Gelişmekte olan ülkeler yıllık büyümede önemli bir gelişme kaydetmekte ve bugünkü dünya ekonomisinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır (dünya GSYİH'sinin yaklaşık% 60'ı). Bu ülkeler dünya nüfusunun% 85'ini temsil ediyor. İlgili nedenlerden dolayı bu ülkelerin ekonomilerinin incelenmesi çok önemli bir konudur. Araştırmanın temel amacı, gelişmekte olan ekonomilerde yönetişim ile ekonomik kalkınma arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmamız, 2002'den 2018'e kadar gelişen ekonomilerin Dünya Çapında Yönetişim Göstergeleri (WGI) için Dünya Bankası verilerine dayanmaktadır. Temel Bileşen Analizi (PCA) ve Genelleştirilmiş Momentler Yöntemi (GMM); (GSYH) bir bağımlı değişken, WGI bağımsız bir değişken olarak ve FDI, INF ve WPA göstergeleri birer kontrol değişkenleri olarak uygulanmıştır. Deneysel sonuçlar, yönetişim ve ekonomik kalkınma arasında önemli bir ilişki olmadığını gösterdi. Bu bulgulardan hareketle örneklemdeki ülkelerin yönetişime daha fazla önem vermesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Emerging countries have achieved a significant improvement in annual growth and now constitute a considerable proportion of the world economy. These countries contain more than half of the world's population. For these reasons, studying the economies of these countries is a very important topic. This study aims to investigate the relationship between governance and economic development in emerging economies. Our research is based on the World Bank data for worldwide governance indicators of emerging economies from 2002 to 2018. The principal component analysis and generalized method of moments were applied to identify the relationship between the gross domestic product index as a dependent variable and the worldwide governance indicator as an independent variable and the foreign direct investment, inflation, and working-age population indicators as control variables. The experimental results showed that there was no significant relationship between governance and economic development. Based on these findings, it is emphasized that the countries in the sample should give more importance to governance.