Uluslararası sivil toplum kuruluşlarının insan haklarının korunmasındaki rolü
The role of international civil society organizations in the protection of human rights
- Tez No: 683503
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN EMRE ZORLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası sivil toplum kuruluşları, Uluslararası sözleşmeler, İnsan hakları, Uluslararası insan hakları hukuku, International non-governmental organizations, International conventions, Human rights, International human rights law
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Küreselleşme ve çeşitli alanlarda meydana gelen uluslararası gelişmeler, uluslararası sistemde büyük değişikliklere yol açmıştır. Uluslararası forumlarda sivil toplum, insan hakları ve kamuoyu gibi bazı kavramlar büyük önem kazanmıştır. Devletin geleneksel rolü azalmış ve devletler, artık küresel politikaların belirlenmesinde ve tanımlanmasındaki tek temel unsur değildir. Yeni dünya düzeninin dünyadaki sorunların çözümüne etkin bir şekilde katkıda bulunabilecek yeni uluslararası unsurlara ihtiyacı vardır. Uluslararası sivil toplum kuruluşları, en önemli yeni aktörlerden biridir ve uluslararası karar alma sürecinde önemli bir etkiye sahiptir. Uluslararası sivil toplum kuruluşlarının her düzeyde artan öneminin bir sonucu olarak Birleşmiş Milletler, rolünü uluslararası ilişkilerde önemli ve temel bir ortak olarak kabul etmiştir. Bu kuruluşların yaptığı katkılar, zamanla artarak dünyada üçüncü otorite haline gelmiştir. Bu kuruluşlar, sahip oldukları büyük yetenekler ve uyguladıkları çeşitli mekanizmalar nedeniyle dünyadaki insan haklarını koruma sürecinde, önemli bir unsur olarak kabul edilmektedir. Sivil toplum kuruluşları, uluslararası insan hakları sözleşmeleri geliştirmeye ve uygulamaya çalışmakta ve uluslararası insan hakları hukukunun kurallarına uymanın bir garantisi haline gelmektedir. Dünyadaki temel hak ve özgürlüklerin durumunu da izlemekte ve insan hakları ihlallerini tespit etmek için çalışmaktadır. Ayrıca bu kuruluşlar, uluslararası toplumdaki insan hakları ihlalleri ile mücadele etmek için uluslararası yargı organları nezdinde büyük çabalar sarf etmektedir. Bu çalışma, uluslararası sivil toplum kuruluşlarının insan haklarının korunması ve geliştirilmesi alanındaki katkılarını ve uluslararası düzeyde insan hakları standartları ve antlaşmaları süreçlerindeki rollerini incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca bu kuruluşların, dünyada insan haklarını garanti altına almak için izledikleri çeşitli mekanizmalara da ışık tutmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Globalization and international developments in various fields have led to major changes in the international system. Some concepts such as civil society, human rights and public opinion have gained great importance in international forums. The traditional role of the state has diminished and states are no longer the only basic elements in determining and defining global policies. The existence of new international elements that can effectively contribute to the solution of the problems of the new world order in the world is required. International non-governmental organizations are one of the most important new actors and have an important influence in the international decision-making process. As a result of the increasing importance of international non-governmental organizations at all levels, the United Nations has recognized its role as an important and fundamental partner in international relations. The contributions of these organizations have increased over time and have become the third authority in the world. These organizations are considered as an important element in the process of protecting human rights in the world due to their great capabilities and the various mechanisms they implement. Non-governmental organizations try to develop and implement international human rights conventions and become a guarantee to comply with the rules of international human rights law. It also monitors the status of fundamental rights and freedoms in the world and works to identify human rights violations. In addition, these organizations make great efforts before international judicial bodies to combat human rights violations in the international community. This study aims to examine the contributions of international non-governmental organizations in the field of protection and promotion of human rights and to clarify their role in establishing human rights standards and treaties at the international level. It also tries to shed light on the various mechanisms these organizations follow to guarantee human rights in the world.