Amatör futbolcuların kişilik özelliklerinin maruz kaldıkları mobbing davranışları üzerindeki etkisi
The effect of amateur football players' personal features on the mobbing behaviors exposed
- Tez No: 683524
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET M. YORULMAZLAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Mobbing, Kişilik Özellikleri, Football, Mobbing, Personality Traits
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Amatör futbolcular bağlamında algılanan mobbing'e kişilik özelliklerinin nasıl etki edeceğini ortaya koyması çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Metod: Bu çalışma; 2018-2019 futbol sezonu içinde, İstanbul bölgesel amatör liglerinde mücadele eden erkek futbolcuları kapsamaktadır. Araştırmada; Olasılıklı Olmayan Örneklem yöntemlerinden, Gelişigüzel Örneklem Yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada ölçme araçları olarak, Yıldız (2015b, s.13) tarafından geliştirilen 12 maddelik NAQ-F (Negative Acts Questionnaire-Football) ölçeği ile Araştırmanın ilk bölümünde içe-dışa dönük kişilik yapısını ölçmek üzere Eysenck Kişilik Ölçeği kullanılmıştır. Bu ölçek kişiliğin nevrotisizm-stabilite, dışa dönüklük-içe dönüklük ve psikotisizm gibi boyutlarının değerlendirilmesi ve ölçülmesini sağlamaktadır. Bulgular: Futbolcuların %76' sı 18-25 yaş aralığındadır. Futbolcuların %86,3'ü bekârdır. Araştırmaya katılan futbolcuların %55'i lise mezunu iken, %40,4'ü üniversite mezunudur. Sonuç: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; amatör futbolcular orta seviyede mobbing algılamaktadırlar. Kişi, iş ilişkili ve fiziki-korkutucu mobbing seviyeleri ise düşük düzeydedir. Amatör sporcuların dışadönüklük ve yalan seviyeleri yüksektir. Buna karşın; psikotizm ve nevrotizm seviyeleri düşüktür. Diğer taraftan kişilik özellikleri ölçeğinin kontrolü amacıyla oluşturulan yalan düzeyinin yüksek olması dikkat çekicidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of the study is to reveal how personality traits will effect mobbing perceived in the context of amateur football players. Material and methods: This study includes male football players which compete in Istanbul amateur football leagues in 2018-2019 football season. In the study; Of the Non-Probability Sampling Methods, Haphazard Sampling Method was used. As the measurement tools in the study, the 12-item NAQ-F (Negative Acts Questionnaire-Football) scale developed by Yıldız (2015b, p.13) and Eysenck Personality Scale was used to measure the personality structure. Results: 76% of football players are between the ages of 18-25. 86,3 of football players are single. While 55% of the football players which participated the research have high school degrees, 40,4% have university degrees. Conclusion: This scale provides assessment and measurement of the dimensions of personality such as neuroticism-stability, extroversion-introversion and psychoticism. According to the findings obtained from the research; amateur football players perceive moderate mobbing. Person, work-related and physical-scary mobbing levels are low. The level of extroversion and to tell lie of amateur football players is high. Despite that; psychoticism and neurotic levels are low. On the other hand it is noteworthy that the level of lies which created to control the personality traits scale is high.