Şiddet mağduriyetine göre kadınlarda kişilik inançlarının öz-şefkat ve başa çıkma tarzları açısından incelenmesi
An exploration of personality beliefs in women regarding victimaziton of violence in terms of self-compassion and coping strategies
- Tez No: 683551
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF BİLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Şiddet Mağduriyeti, Kişilik İnançları, Öz-Şefkat, Stresle Başa Çıkma Tarzları, Violence, Victimization of Violence, Personality Beliefs, Self-Compassion, Coping Strategies
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada şiddet mağduru olan ve olmayan kadınlar kişilik inançları, öz-şefkat düzeyleri ve stresle başa çıkma tarzları açısından incelenmiştir. Çalışmanın örneklemini şiddet mağduru olduğunu bildiren 70 ve şiddet mağduru olmadığını bildiren 149 kadın katılımcı oluşturmuştur. Çalışmada katılımcılardan elde edilen bilgiler Demografik Bilgi Formu, Kişilik İnanç Ölçeği – Kısa Form, Öz-Şefkat Ölçeği ve Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. İki grup kişilik inançları, öz-şefkat ve stresle başa çıkma tarzları açısından t testi ile karşılaştırılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre; şiddet mağduru kadınların mağdur olmayan kadınlara göre bağımlı, obsesif-kompulsif, antisosyal, narsisistik, histriyonik, paranoid ve borderline kişilik inançlarından anlamlı olarak daha yüksek puanlar elde ettikleri, şiddet mağduru kadınların öz-şefkat düzeylerinin mağdur olmayan kadınlardan daha düşük olduğu görülmüştür. Stresle başa çıkma tarzları açısından ise şiddet mağduru kadınların çaresiz yaklaşım puanlarının mağdur olmayan kadınlara göre daha yüksek, kendine güvenli yaklaşım ve sosyal desteğe başvurma yaklaşım puanlarının ise daha düşük olduğu gözlenmiştir. Ayrıca iki grup açısından kişilik inançlarının her birinin öz-şefkat ve stresle başa çıkma tarzları tarafından yordanıp yordanmadığı Hiyerarşik Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi ile incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre iki gruptaki kişilik inançlarının her birinin öz-şefkatin alt boyutları ve stresle başa çıkma tarzları açısından farklı yordayıcıları olduğu gibi benzer yordayıcılarının olduğu da görülmüştür. Elde edilen tüm bulgular literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study explored the personality beliefs in women who are and are not victims of violence in terms of their self-compassion levels and coping strategies. The sample of the study is consisted of 70 women participants who declared to be victims of violence and 149 women participants who declared not to be victims of violence. The information obtained from the participants is gathered via Demographic Information Form, Personality Belief Scale-Short Form, Self-Compassion Scale and Ways of Coping Inventory. Two groups are compared through t test in terms of personality beliefs, self-compassion and coping strategies. According to the results, it is indicated that women who are victims of violence have significantly higher scores of addicted, obsessive-compulsive, anti-social, narcissistic, histrionic, paranoid, borderline personality beliefs than women who are not victims of violence, and women who are victims of violence have lower levels of self-compassion. Regarding coping strategies, it is shown that women who are victims of violence have higher scores of helpless approaches, and lower scores of self-confidence and social support approach. In addition, whether each personality beliefs in each group could be predicted from self-compassion and coping strategies or not is explored with Hierarchical Linear Multiple Regression Analysis. Based on the analysis, it is revealed that as there exist different predictive in both groups in terms of each personality beliefs, sub-categories of self-compassion and coping strategies, there also exist similar predictive. All findings obtained is discussed in the light of existing literature.