Rol yapma oyunu oynayanların psikolojik esneklik, yaşantısal kaçınma ve değer odaklı yaşam düzeyleri arasındaki ilişkiler
The relationships between psychological flexibility, experiential avoidance and valued living levels of role play game players
- Tez No: 683550
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Rol Yapma Oyunu, Psikolojik Esneklik, Yaşantısal Kaçınma, Değer Odaklı Yaşam, Role Playing Game, Psychological Flexibility, Experiential Avoidance, Valued Living
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tez çalışmasında, rol yapma oyunu oyuncularında; psikolojik esneklik, yaşantısal kaçınma ve değer odaklı yaşam düzeyleri arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Çalışmanın örneklemi 170 rol yapma oyuncusu (RPG grubu) ve 170 rol yapma oyuncusu olmayan kişi (karşılaştırma grubu) olmak üzere 340 kişiden oluşmaktadır. Gruplar sırasıyla 24,24 ve 23,81 yaş ortalamalarına sahip olmakla birlikte, cinsiyet ve eğitim durumu açısından birebir eşleştirildiğinden aynı dağılıma sahiptir. Buna göre her iki grupta da 24 (%14,1) kadın ve 146 (%85,9) erkek bulunmaktadır. Katılımcıların psikolojik esneklik, yaşantısal kaçınma ve değer odaklı yaşam düzeyleri değerlendirilmiştir. Bu amaçla Kabul ve Eylem Formu-2, Çok Boyutlu Yaşantısal Kaçınma Ölçeği-30 ve Değer Odaklı Yaşam Ölçeği kullanılmıştır. Genel demografik bilgilerin yanı sıra psikolojik/psikiyatrik rahatsızlık durumu, oynanan rol yapma oyunu türleri ve oynama sıklıkları Demografik Bilgi Formu kullanılarak elde edilmiştir. Yapılan analizler sonucu rol yapma oyuncularının psikolojik esneklik ve yaşantısal kaçınma düzeylerinin karşılaştırma grubundan farklılaşmadığı, değer odaklı yaşam düzeylerinin ise karşılaştırma grubundan düşük olduğu bulgulanmıştır. Değişkenler arası ilişkiler incelendiğinde psikolojik esnekliğin yaşantısal kaçınmanın alt boyutları ile ilişkili, değer odaklı yaşam ile çok düşük düzeyde ilişkili olduğu bulunmuştur. Regresyon analizi sonuçlarına göre yaşantısal kaçınmanın psikolojik esneklik puanlarını yordadığı, değer odaklı yaşamın ise psikolojik esnekliği yordamadığı görülmüştür. Ayrıca oynama sıklığı ve psikolojik/psikiyatrik rahatsızlık durumuna ilişkin incelemeler de yapılmıştır. Bulgular literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the relationships between psychological flexibility, experiential avoidance and valued living levels were investigated in the role-playing game players. The sample of the study consists of 340 people, including 170 role-playing game players (RPG group) and 170 non-role-playing game players (comparison group). The groups respectively have a mean age of 24.24 and 23.81 and they have the same distribution as they are matched one-to-one in terms of gender and educational status. Accordingly, there were 24 (14.1%) women and 146 (85.9%) men in both groups. The psychological flexibility, experiential avoidance and valued living levels of the participants were evaluated. For this purpose, Acceptance and Action Questionnaire-2, Multidimensional Experiential Avoidance Questionnaire-30 and Valued Living Questionnaire were used. In addition to general demographic information, psychological/psychiatric distress, types of role-playing games and frequency of playing were obtained using the Demographic Information Form. As a result of the analysis, it was found that the psychological flexibility and experiential avoidance levels of the role-playing game players did not differ from the comparison group, and their value-focused life levels were lower than the comparison group. When the relationships between variables were examined, it was found that psychological flexibility was associated with sub-dimensions of experiential avoidance and was very low in relation to valued living. According to the results of the regression analysis, it was seen that experiential avoidance predicted psychological flexibility scores, while valued living did not predict psychological flexibility. In addition, examinations on the frequency of playing and psychological/psychiatric distress were also made. The results have been discussed in the light of the literature.