Düşük çözünürlük gösteren ilaçların çözünme hızlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar
Development of solubility of low solubility drugs
- Tez No: 683556
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE MELTEM OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Olanzapin, BCS Sınıf II, LFCS Tip IIIB, çözünürlük, oral ilaçlar, Olanzapine, BCS class II, LFCS Type IIIB, çözünürlük, oral drugs
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Lipit Formülasyon Sınıflandırma Sistemi (LFCS) çözünürlüğü düşük olan ilaç etken maddelerinin biyoyararlanımını artırmak ve Gastrointestinal (GI) sistemde salınımını kontrollü şekilde ve en üst düzeyde gerçekleştirmek için geliştirilmiş sistemdir. Çalışmamızda LFCS sistemi Tip IIIB yöntemi uygulanarak BCS Sınıf II üyesi olan Olanzapin`in çözünürlüğünü artırarak ve salımını kontrollü şekilde gerçekleştirerek biyoyararlanımını artırmak ve çeşitli adsorbanlar kullanılarak akışkan katı yağ formülasyonları şeklinde katı oral ilaç formülasyonu haline getirmek amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmamızda yardımcı madde olarak Koliphor PS20, Koliphor PS60, Koliphor PS80, Koliphor CS12, Koliphor HS15, Labrasol ALF, Gelucire 48/15, Gelucire 44/14, ko-sürfaktanlardan Transcutol HP, Koliphor CS20, Koliphor ELP, yağlardan Maisine CC, Peceol, Labrafac Liphofile 1349, Labrafac PG, Capryol 90, Lauroglycol 90 kullanılmıştır. Kullanılan yardımcı maddelerin Olanzapini çözündürme kapasitesi üzerine etkisi analiz edildi ve ve en uygun yardımcı maddelerden hazırlanan formülasyonların damlacık boyutu ve polidispersite indeksi (PDI) analiz edildi. Yardımcı madde oranlarının Koliphor PS80: Transcutol HP (2:1) ve (4:1)): Labrafac PG (9:1) olduğu formülasyonlarının damlacık boyutu 100 nm`in, PDI'sının ise 0,3`ün altında olduğu tespit edildi. Yapılan diğer analizlerin sonuçları da Tip IIIB sınıf formülasyonlarına uygun olduğu için katı dozaj formu aşamasına geçildi. Önceki denemelerde elde edilen uygun formülasyonlar adsorbanlar kullanılarak toz şekilli oral dozaj formu haline getirildi. Üçgen faz diagram analizi uygun olan formülasyon referans ürün ile dissolüsyon çalışmasında karşılaştırıldı. Çalışmamızda BCS Sınıf II ilaç etken maddesi olan Olanzapinin LFCS Tip IIIB formülasyonları ile çözünürlüğü artırılmış olup adsorbanlarla katı dozaj formu haline getirilmesi sağlanmıştır. Elde edilen formülasyonun referans ürüne karşılık olarak gerçekleştirilen çalışmaları sonucu daha hızlı çözünme ve emilim gerçekleştirdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Lipid-structured drug delivery systems are a method for developing to increase the bioavailability of low solubility drugs and to achieve their release in the GI system with controlled manner and at the highest level. In our study, it was aimed to increase the bioavailability of the BCS class II component Olanzapine by increasing the solubility and release it in a controlled manner by applying the Type IIIB method of this system, and to make solid from the oil formulations by using various adsorbents to give them good fluidity and to make it an oral drug form. Selecting the Type IIIB formulation with the highest dissolution capacity are surfactants such as Koliphor PS20, Koliphor PS60, Koliphor PS80, Koliphor CS12, Koliphor HS15, Labrasol ALF, Gelucire 48/15, Gelucire 44/14, co-surfactants Transcutol HP, Koliphor CS20, Coliphor ELP, Maisine CC, Peceol, Labrafac Liphofile 1349, Labrafac PG, Capryol 90, Lauroglycol 90 were used. The capacity of the excipients to dissolve Olanzapine was analyzed and formulations were prepared from the selected excipients, and the droplet size and polydispersity index (PDI) of those which one did not cloudy when diluted with pure water. As a result (Koliphor PS80: Transcutol HP (2: 1) and (4: 1)): PG (9: 1) formulations droplet size were below 100 nm and PDI below 0,3. It was evaluated positively for the solid dosage form stage as it is suitable for Type IIIB class formulations. Afterwards, these formulations were turned into an oral powder dosage form using adsorbents. The triangular phase diagram results were also good and formulation compared reference product with dissolution study. In this study, it was decided that Olanzapine, a BCS class II drug active substance`s solubility was increased with Type IIIB formulations and converted into a solid dosage form with adsorbents. It was decided to achieve faster dissolution and absorption compare reference product.