Bioavailability enhancement of poorly soluble drugs with the approach of self-emulsifying drug delivery systems
Kendiliğinden emülsifiye olabilen ilaç taşıyıcı sistemler ile düşük çözünürlük gösteren ilaçlarin biyoyararlanımının arttırılması
  1. Tez No: 684425
  2. Yazar: RAWAN RANNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: SEDDS, Katı SEDDS, Eplerenon, Katılaşma, Katı taşıyıcı yüzey üzerine adsorbsiyon, SEDDS, S-SEDDS, Eplerenone, Solidification, Adsorption to solid carrier
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlaç ve Kozmetik Üretim Teknolojileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
AMAÇ: Eplerenon (EPL), ABD'de kullanım için kayıtlı ikinci aldosteron antagonistidir. Kalp yetmezliği, hipertansiyon ve ventriküler-sistolik disfonksiyon tedavisinde kullanılır. EPL, zayıf çözünürlüğü - yüksek geçirgenliği olduğu için sınıf II ilaç olarak kabul edilir. Bu çalışmadaki amacımız, kendi kendine emülsifiye edici ilaç taşıma sistemleri (SEDDS) ve bunları katı taşıyıcılar üzerine adsorbe ettirerek EPL'nin çözünürlüğünü arttırmak ve in vitro çözünme hızı çalışmaları ile ticari ilaç ve saf haldeki etken maddenin çözünürlük profillerini kıyaslamaktır. MATERYAL VE METOD: Çözünürlük çalışması yapılarak EP'un en fazla çözündüğü yağ, yüzey aktif madde ve yardımcı yüzey aktif madde bulunmuştur. Optimum SEDDS kompozisyonu üçgen faz diyagramı kullanılarak tespit edilmiştir. Sıvı SEDDS daha sonra stabilitesini artırmak ve daha birçok avantaj kazandırılabilmesi için inert katı bir taşıyıcı yüzeyine adsorbe ettirilmiştir. İnert katı taşıyıcı olarak FLO (calcium silicate), HPC (Low-substituted hydroxypropyl cellulose), Aerosil 200 and Neusilin US2 kullanılmıştır. Hazırlanan sıvı ve katı haldeki SEDDS lerin karakterizasyon çalışmaları yapılmış ve EP çözünme hızı piyasa ilacı ve saf ilaç etken maddesi ile kıyaslanmıştır. BULGULAR: Çözünürlük çalışmaları sonucunda yağ olarak triasetin, yüzey etken madde olarak Kolliphor EL ve tween 80, yardımcı çözücü olarak PEG 200, DMSO ve transcutol p EPL un en fazla çözündüğü ortam olarak bulunmuş ve üçgen faz diyagramı kullanılarak yağ, yüzey etken madde ve yardımcı çözücünün optimum oranları belirlenmiştir. Katı hale getirilmiş kendiliğinden emülsifiye olabilen ilaç taşıyıcı sistemlerin çözünürlük profilinin (tüm doz 30 dk içerisinde çözünmüştür) ticari ürün ve saf haldeki ilaç etken maddesi çözünürlük profiline göre yüksek olduğu bulunmuştur (p < 0.05). SONUÇ: Bu çalışma ile elde edilen bulgular EPL'nin çözünme hızının ve oral biyoyararlanımının SEDDS teknolojisi ile artırılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: Eplerenone (EPL) is the second aldosterone antagonist registered for usage in the USA. It is utilized for the cure of heart failure, hypertension, and ventricular-systolic dysfunction. EPL is considered a class II medication, as it has poor solubility - high permeability. Our purpose in this study is to increase the solubility of EPL by using a self-emulsifying drug delivery system (SEDDS) and then solidifying it to form nanoparticles to be compared with the marketed and pure powder through in vitro dissolution studies. MATERIALS AND METHODS: Solubility studies were done with different oils, surfactants, and co-surfactants to determine which one has the highest solubility for Eplerenone. After that, the ternary phase diagram was formed to conduct the perfect percentage for the primary three components (oil, surfactant, and co-surfactant) to determine the optimum SEDDS formulation composition. The solidification technique followed this procedure to increase the stability of liquid SEDDS and many more advantages. The solidification process was carried out with adsorption to solid carriers method by using FLO (calcium silicate), HPC (Low-substituted hydroxypropyl cellulose), Aerosil 200, and Neusilin US2. The prepared liquid and powdered SEDDS formulations were characterized and compared with the marketed product and pure drug of eplerenone. RESULTS: The solubility screening results showed high solubility of EPL in triacetin as oil, Kolliphor EL and tween 80 as surfactant and finally PEG 200, DMSO, transcutol p as co-surfactant and with ternary phase diagram optimum concentration of oil, surfactant and co-surfactant ratio have been determined. During the dissolution study, the results showed a remarkable increase in EPL dissolution rate (the entire dose in 30 minutes) when combined with S-SEDDS-F3 X compared to the marketed and pure drug powder (p < 0.05). CONCLUSION: Overall, this study approved that EPL's dissolution and oral bioavailability can be improved by SEDDS technology.