A method for the evaluation of the ultimate safety of historical masonry structures
Tarihi yapıların güvenlik faktörlerinin değerlendirilmesi için bir metot
- Tez No: 68358
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ATIMBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Historical Structures, Safety Factor, Finite Element Analysis, Strength Interaction Relationships, Earthquakes, Support Settlements
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 261
Özet
Bu çalışmanın amacı tarihi yapıların güvenlik faktörlerinin hesaplanmasıdır. Tipik bir tarihi yapı oldukça rijittir. Tarihi yapıların iki önemli düşmanı vardır; bunlar zemin problemleri ve depremlerdir. Önemli bir deprem sırasında tarihi yapının güvenlik faktörü, yapıya etki eden yüklerin belirlenmesi ve yapının dayanımının hesaplanması ile mümkündür. Dayanımın yapıya etki eden yüklere oranı nicel bir güvenlik katsayısının belirlenmesini sağlayacaktır. Bu çalışmada, tarihi yapıların hiperstatiklik derecesi sonsuz olduğundan yüklerin nasıl aktarıldığını anlamak için analiz metodları geliştirilmiştir. Daha sonra yıkılması mümkün görülen elemanlar için eksenel yük-moment etkileşim diyagramları hazırlanmıştır. Böylece tarihi yapıların güvenlik faktörleri hesaplanmıştır.Anahtar Kelimeler : Tarihi Yapılar, Güvenlik Katsayısı, Sonlu Elemanlar Metodu, Dayanım Etkileşimi İlişkileri, Deprem, Zemin Oturması.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the ultimate safety of historical masonry structures. The typical historical structures is very rigid. It has two important enemies: foundation problems and earthquakes. The safety of historical structures under a major earthquake can be evaluated by determining the ratio of strength to load effect, which will yield a quantitative safety factor. In this study, methods for analysis of historical structures were developed to understand how loads are transferred in a medium of infinite indeterminacy. Strength interaction diagrams were then developed between axial forces and moments for the vulnerable structural elements. The factor of safety for the total structure can be determined.