Design and development of a new spreading scheme for s-cdma cellular mobile systems
Eşzamanlı kod bölmeli çoklu erişim sistemleri için yeni bir yayılma metodu tasarımı ve geliştirilmesi
- Tez No: 68359
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TANIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eşzamanlı Kod Bölmeli Çoklu Erişim, Yayılma Dizileri, Çok- kullanıcı Girişiminin Azaltılması vı, Synchronous Code Division Multiple Access, Spreading Sequences, Multiuser Interference Reduction IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
oz Eşzamanlı Kod Bölmeli Çoklu Erişim Sistemleri için Yeni Bir Yayılma Metodu Tasarımı ve Geliştirilmesi Ünal, Berna Doktora, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yalçın Tanık Haziran 1997, 113 sayfa QPSK eşzamanlı kod bölmeli çoklu erişim (S-CDMA) sistemlerinde çok-kullanıcı girişimini azaltan yeni yayılma dizi kümelerinin bulunması için yöntemler araştırılmış, sistem performansım iyileştiren yeni bir yayılma yöntemi önerilmiş, ve önerilen yöntemin başarımı değerlendirilmiştir. Sönmesiz kanallarda M-serileri kullanan bir QPSK S-CDMA sistem başarımının, hücreler arası zayıflatma katsayısının düşük değerleri için yetersiz olduğu gösterilmiştir. Böylece S-CDMA sistemlerinde çok-kullanıcı girişimini azaltan etkili bir yayılma kod tasarım yöntemine duyulan ihtiyaç ortaya konulmuştur. Sönmesiz kanallarda, m-serilerinin hücrelere konvansiyonel dağıtımının, en az ortalama girişim sağlayan en iyi dağıtım olduğu ispat edilmiştir. Genetik Algo ritmalar ve Simulated Annealing gibi gelişmiş arama yöntemleri kullanılarak m- serilerinden daha iyi başarmaları olan yayılma kod kümeleri araştırılmıştır. Welch Bound Equality Kümeleri oluşturma, çift-bit yöntemi, iç-dış kodlar ve GenetikAlgoritmalarla kod seçimi gibi diğer bazı çok-kullanıcı girişim azaltma yöntemleri incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Hareketli kullanıcılar arasındaki eşitsiz girişim dağılımın ortaya çıkarılması, ve konvansiyonel S-CDMA sistemlerindeki statik yayılma kod atamasının sebep olduğu ardışık semboller boyunca oluşan fazla girişim olasılığının bulunması sonucunda, kod-hoplama adı verilen yeni bir yayılma tekniği geliştirilmiştir. Hareketli kullanıcıların her sembol aralığında yayılma kodlarını değiş-tokuş et melerini gerektiren kod-hoplama yöntemi, her hareketli kullanıcının iletişim kalitesini eşitleyen, ve sağladığı ortalama ve çeşitlilik etkileriyle iletişim çökme olasılığını azaltan etkili bir yöntemdir. Karmaşık kanal atama yöntemlerine basit bir seçenek teşkil eden kod-hoplama yöntemi değerlendirilmiş, kod-hoplamanın, iletişim çökme olasılığını (dışlama olasılığını) önemli ölçüde azalttığı ve sönmeli kanallarda sis tem kapasitesini % 150'ye varan oranlarda arttırdığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Design and Development of a New Spreading Scheme for S-CDMA Cellular Mobile Systems Ünal, Berna Ph.D., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yalçın Tanık June 1997, 113 pages Methods of generating new spreading sequence sets that provide multiuser inter ference reduction for a QPSK S-CDMA system are investigated, a new spreading scheme that improves system performance is proposed, and the performance of the proposed spreading scheme is evaluated. A QPSK S-CDMA system equipped with the set of m-sequences is shown to have an unsatisfactory performance for a non-fading channel when the shielding between cells is low. Thus, the need for finding a new spreading scheme that improves system performance is demonstrated. For a non-fading channel, the conventional distribution of m-sequences to cells is proved to be the optimum distribution that yields the minimum aver age interference. Spreading codesets that have better performance than the set of m-sequences are sought by some advanced search techniques like Genetic Al gorithms and Simulated Annealing. Some other methods for reducing the mul tiuser interference (such as constructing Welch Bound Equality Sets, dibit scheme, inner-outer codes and code selection by Genetic Algorithms) are also investigated iiiand evaluated. Recognizing the uneven distribution of interference among mobile users, and the possibility of mobiles suffering from excessive interference during consecutive signaling intervals due to the static spreading code assignment of conventional S-CDMA systems, a new spreading scheme (called as code-hopping) is developed. Requiring random exchange of spreading codes among mobile users in each signal ing interval, code-hopping provides equal quality of communication for all users, and decreases the probability of communication failure by the diversity and av eraging effects it maintains. Constituting a simple alternative to the complicated task of channel allocation in cellular systems, code-hopping is evaluated to de crease the probability of communication failure (outage probability) considerably, and provide capacity improvements up to 150 % for fading channels.