High strength lightweipht natural agregate concrete
Yüksek dayanımlı doğal hafif agregalı beton
- Tez No: 68360
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM YEĞİNOBALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bims, yüksek dayanımlı doğal hafif agregah beton, silis dumanı, uçucu kül, süperakışkanlaştırıcı, vebe, Poisson oranı, elastisite modülü, ısı iletkenliği. vı, pumice, high strength lightweight natural aggregate concrete, silica fume, fly ash, superplasticizer, vebe, Poisson's ratio, modulus of elasticity, thermal conductivity. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
öz YÜKSEK D AYANMLI DOĞAL HAFİF AGREGALI BETON Öztok İsmail Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Asım Yeğinobalı Haziran 1997, 149 sayfa Bu çalışma Kayseri-Develi Yöresinde bulunan Çinkur Arazi Bimsi ve Ürpa Beyaz Bimsi adlarıyla anılan hafif agregaların yüksek dayanımlı doğal hafif agregalı beton üretimindeki uygunluğunun araştırılması için yapılmıştır. Bu çalışmada birçok beton karışımları hazırlanmış ve çok çeşitli özellikler için test edilmişlerdir. Test metodları uygulanırken ilgili Türk Standardları ve uluslararası standardlardan istifade edilmiştir. Hafif beton yapımında kullanılan kum (Kızılırmak, as fine aggregate), bims (Çinkur Arazi ve Ürpa Beyaz, genelde kaba agrega olarak), çimento (genelde PÇ 42.5), silis dumanı (FeSi), uçucu kül (Çayırhan, %6.6 CaO ihtiva eden) gibi malzemeler, beton özellikleri üzerindeki etkilerinin görülebilmesi için farklı miktarlarda kullanılmışlardır. Bu sayede deneysel program oluşmuştur. Yüksek dayanımlı doğal hafif agregalı betonun taze ve sertleşmiş özellikleri bakımından en ideal karışımların elde edilebilmesi için slump, vebe, hava, plastik rötre, ıslak birim ağırlık, basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı, elastisite modülü, Poisson Oranı, kuru birim ağırlık, ısı iletkenliği gibi testler yapılmıştır.Yüksek dayanımlı doğal hafif agregah betonların en yüksek basınç dayanımları Çinkur Arazi Bimsi için 43.2 MPa, Ürpa Beyaz Bimsi için 47.8 MPa olmuştur, öte yandan, kuru birim ağırlıklar 1500 ile 1950 kg/ m3, ısı iletkenlik katsayıları 0.40 ile 0.55 kcal/m.h. °C arasında elde edilmiştir. Plastik rötre yüksek dayanımlı doğal hafif agregah betonda normal betona göre daha azdır. Melment L 10/3 3 tipi süperakışkanlaştırıcının plastik rötreyi büyük ölçüde azalttığını söyleyebiliriz. Yüksek dayanımlı hafif betonun toplam kuruma rötresi normal betonun maruz kaldığı toplam rötre miktarına çok yakındır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HIGH STRENGTH LIGHTWEIGHT NATURAL AGGREGATE CONCRETE Öztok Ismail M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Asım Yeğinobah June 1997, 149 pages This study has been done to search the suitability of some regional lightweight aggregates called Çinkur Arazi Pumice and Ürpa Beyaz Pumice in Kayseri-Develi Region for the production of high strength lightweight natural aggregate concrete (HSLWNAC). In this study, a number of concrete mixes have been prepared and tested for several properties. While applying the test methods related Turkish and accepted international standards were used as guidelines. Lightweight concrete making materials, like sand (Kızılırmak, as fine aggregate), pumice (Çinkur Arazi and Ürpa Beyaz, usually as coarse aggregate), cement (usually PC 42.5), silica fume (FeSi), fly ash (Çayırhan, having 6.6% CaO) were used in different amounts to see the effect of the ingredients. This formed the experimental program. In order to find the ideal mixes related to fresh and hardened concrete properties, slump, vebe, air content, plastic shrinkage, wet unit weight, compressive strength, splitting 111tensile strength, modulus of elasticity, Poisson's ratio, dry unit weight and thermal conductivity tests were made. The maximum compressive strength of HSLWNAC made with Çinkur Arazi Pumice and Ürpa Beyaz Pumice were 43.2 MPa and 47.8 MPa respectively. On the other hand, dry unit weight of the concretes prepared in the experiments are between 1500 and 1950 kg/m3, thermal conductivity coefficients were between 0.40 and 0.55 kcal/m.h. °C. Plastic shrinkage in HSLWNAC is less as comparing to normal weight concrete. It can be said that, Melment LI 0/3 3 type superplasticizer reduces the plastic shrinkage to a greater degree. Drying shrinkage of HSLWNAC is very close to the total amount which is undertaken by the normal concrete.