Depositional sequences and hydrocarbon potential of the tertiary sediments of the eastern trace basin, based on sequences stratigraphic concepts ( 2 volume)
Doğu Trakya Havzası tersiyer sedimanter istifinin sekans stratigrafi prensipleri çerçevesinde çökel sekansları ve hidrokarbon potansiyeli. (2 cilt)
- Tez No: 68361
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKSENİN ESELER
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Doğu Trakya Havzası, yapay sismogram, empedans kesiti, sekans stratigrafisi, sekans dokanağı, çökel sekansı, göreceli deniz seviyesi, delta sistemleri, kaynak kaya, hazne kaya. vı, Eastern Thrace Basin, synthetic seismogram, impedance section, sequence stratigraphy, sequence boundary, depositional sequence, relative sea level, delta systems, source rock, reservoir rock. IV
 - Yıl: 1997
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 237
Özet
oz DOĞU TRAKYA HAVZASI TERSİYER SEDIMANTER İSTİFİNİN SEKANS STRATİGRAFİ PRENSİPLERİ ÇERÇEVESİNDEKİ ÇÖKEL SEKANSLARI VE HİDROKARBON POTANSİYELİ TURGUT, Süleyman Doktora, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Göksenin ESELLER Haziran 1997, 366 Sayfa. Doğu Trakya Havzası, Marmara Denizi ile Karadeniz arasında kalır ve Trakya Havzası' nın en doğu uzantısını oluşturur. Bu bölgede Tersiyer sediman istifinin kalınlığı 2000 ile 4000 m arasında değişir. Yörenin güney ve güneydoğusu yoğun bir faylanmaya maruz kalmış; diğer alanlarda ise yoğun bir normal faylarıma görülmesine karşın sedimanter istif yataya yakın konumunu muhafaza etmiştir. Bölgenin güneyinde ve Marmara Denizinin kuzey kıyılan ile KB-GD uzanımlı Çatalca yükselimi kenarları boyunca sedimanter istif yer yer yüzeylenmiştir. Sedimanter istif, ölçülmüş arazi kesitleri ve örnekleme yöntemi kullanılarak, kuyu loğu ve karot çalışmaları yapılarak ve 920 km'lik migrasyonsuz sismik verinin kuyu loğlarından üretilen yapay sismogramlar ve empedans kesitleri yardımıyla yorumlanarak ve haritalanarak sekans stratigrafi prensipleri dahilinde modellenmiştir. Bu çalışmalar sonucunda bölgede kendine has özellikler içeren beş adet çökel sekansı ve bunları alttan ve üstten sınırlayan beş adet sekans dokanağı saptanmıştır. Saptanan bu beş sekans dokanağı alttan üste doğru fosil verilerinin de yardımıyla tanımlanarak serilere çevrilmiş ve jeokrolonojik olarak yaşlandınlmıştır. Alttan sırasıyla 39.5 My ve 36 My sekans dokanaklanyla sınırlanan ilk iki çökelsekansı göreceli deniz seviyesi yükselmelerini temsil ederler. Alttan sırasıyla 30 My ve ISB sekans dokanaklarıyla sınırlanmış üçüncü ve dördüncü çökel sekansları ya azalan göreceli deniz seviyesi yükselmelerini veya duraylı (hareketsiz) göreceli deniz seviyesini temsil etmektedirler. Alttan 25.5 My sekans dokanağı ile sınırlanan beşinci çökel sekansı ise göreceli deniz seviyesi düşmesini temsil eder. İlk iki çökel sekansı denizel çökel fasiyesleri ile temsil olunurlar. Üçüncü ve dördüncü çökel sekansları üst üste yığışmış delta çökel sistemleri ile temsil olunurlar. Beşinci çökel sekansı ise karasal ve akarsu kanalı sediman fasiyesleri ile temsil olunur. Ük iki çökel sekansının depolanması esnasında normal faylanma ile temsil olunan gerilme tektonizması hakim tektonik rejimi oluşturur. Ters faylanma ve yanal atımlı faylanma ile belirgin sıkışma ve burkulma tektonizmalan ise beşinci çökel sekansının depolanması esnasmda ve daha sonrası etkindirler. Olgunlaşmış kaynak kayalar ikinci çökel sekansı içinde bulunurlar. Birinci, İkinci ve üçüncü çökel sekanlar iyi kalitede karbonat yığışımları ve delta kumtaşları şeklinde hazne kaya içerirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEPOSITIONAL SEQUENCES AND HYDROCARBON POTENTIAL OF THE TERTIARY SEDIMENTS OF THE EASTERN THRACE BASIN, BASED ON SEQUENCE STRATIGRAPHIC CONCEPTS TURGUT, Süleyman Ph.D., Department of Geological Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Göksenin Eseller June 1997, 366 pages. Eastern Thrace Basin forms the easternmost extension of the Thrace Basin, located between the Sea of Marmara and the Black Sea. The Tertiary sedimentary sequence ranges in thickness from 2000 to 4000 m in the area. The area is intensely faulted in the south and southeast; but the sedimentary strata are horizontal to near horizontal in the remainder of the area where extensive normal faulting has not altered the horizontality of the sedimentary strata. Parts of the sedimentary sections are exposed on the south along the northern coast of the Sea of Marmara, and in the northeast along the periphery Çatalca uplift, striking NW-SE. Section measurements on the exposed outcrops, sample collection, well log and core studies, wavelet processing and interpretation of 920 km of immigrated seismic data using synthetic seismograms and impedance sections generated from well logs and mapping havebeen carried out in order to model the sedimentary succession in the area, within the framework of sequence stratigraphic principles. Studies revealed five distinct sequence boundaries, bounding five characteristic depositional sequences. mThe five sequence boundaries have been also identified, by fossil data which are converted to stages, hence geochronologic ages. The first two depositional sequences, bounded at their bases by 39.5 Ma and 36 Ma sequence boundaries respectively correspond to the relative sea level rise. The third and fourth sequences, bounded at their bases by 30 Ma and ISB sequence boundaries respectively from the base correspond to either a decreased relative rise of sea level or a relative still stand of sea level. The fifth depositional sequence, bounded at the base by 25.5 Ma sequence boundary, corresponds to the relative sea level fall. The first two depositional sequences are marine sedimentary facies. The third and fourth sequences are stacked up delta depositional systems. The fifth sequence is a nonmarine, fluvial channel sedimentary facies. Normal fault controlled extensional tectonic regime prevails during the deposition of the first two sequences. Compressional and wrench tectonic regimes characterized by reverse and strike-slip faulting prevail during and after the deposition of the fifth sequence. Mature source rocks are found within the sequence 2. Sequence 1,2 and 3 contain good reservoir rocks as carbonate build-ups or deltaic sandstones.