High strenght pumica concrete
Yüksek dayanımlı bims beton
- Tez No: 33571
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM YEĞİNOBALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bims, Süperakişkaniaştırıcı katkı, Silis dumanı, Hafif agregaları beton, Yüksek dayanımli hafif beton, High strength lightweight concrete, Lightweight aggregate concrete, Pumice, Silica fume, Superplasticizer admixture. Science
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
oz YÜKSEK DAYANIMLI BIMS BETON AZITA AREFI Yüksek Lisans Tezi, inşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof Asım YEGINOBALI Temmuz 1993,99 Sayfa Bu çalışmada Turkiyedeki bazı yerel doğal hafif agregaların yüksek dayanımlı hafif beton üretimi için uygunlukları araştırılmıştır. Deney programında Nevşehir ve Kayseri bims agregaları ile silis dumanı ve superakışkanlaştıricı katkı maddesi kullanılarak bir dizi beton karışımı hazirlanmıştır. Çimento, silis dumanı ve superakışkanlaştıricı miktarı ile normal kumun kısmen bims agregası yerine katılması ve en büyük agrega tane boyu değişen parametreler olarak kullanılarak en uygun beton karışımları elde edilmiştir. Laboraturada üretilen betonlar üzerinde yapılan deneylerle basınç, yarılmada çekme ve eğilme dayanımları ile elastisite modülü gerilme birim deformasyon bağıntıları, ısı iletkenliği ve büzülme özelikleri belirlenmiştir. Sonuçlara göre Nevşehir bims ile 1860 kg/m3 birim ağırlığı gedmeden 400 kg/cm2nin üstünde 28 günlük beton basınç dayanımları elde edilebilmektedir. Normal bims ' betonlarda bu değerler sırası ile 1300 kg/m3 ve en fazla 160 vıkgf/cm2dir. Kayseri bimsinin kullandığı betonlarda ise 1955 kg/m3 birim ağırlıkta 533 kgf/cm2 basınç dayanıma ulaşılmıstir. Yüksek dayanımlı bims betonlarında elastisite modülü, yarılmada çekme ve eğilme dayanımları aynı basınç dayanımdaki normal beton değerlerine oranla daha küçüktür. Isı iletkenliği 0.33 Kcal/mhe olarak aynı basınç dayanımdaki normal beton değerinin çok altında bulunmuştur. Yüksek dayanımli bims betonun 3 ay sonundaki kuruma büzülmesi hafif taşıyıcı betonlar için belirtilen ortalama değer yakın bir değerde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HIGH STRENGTH PUMICE CONCRETE AZITA AREFI M.S in Civil Engineering Supervisor: Prof.Asim YEGINOBALI July 1993, 99 Pages This study has been conducted to investigate the suitability of some local natural lightweight aggregates in Turkey in the production of high strength lightweight concrete. In the experimental program pumice aggregates from Nevşehir and Kayseri were used in a series of concrete mixes together with silica fume and a superplasticizering admixture. The cement, silica fume and superplasticizer contents, the partial replacement of pumice with normal sand and the maximum aggregate size were the parameters that were varied until optimum mixes were obtained. Tests were carried out to determine the compressive, splitting tensile and flexural strengths, modulus of elasticity, stress strain relations, thermal conductivity and shrinkage of concrete produced in the laboratory. IVThe results indicated that with Nevşehir pumice, 28-day concrete compressive strengths higher than 400 kgf/cm^ could be obtained without exceeding a unit weight of 1860 kg/m^ while in normal pumice concrete the corresponding values are at most 160 kgf/cm^ and 1300 kg/m^respectively. In case of Kayseri pumice a 28-day compressive strength of 533 kgf/cm^ was reached at a unit weight of 1955 kg/m^- The modulus of elasticity, splitting tensile and flexural strengths of high strength pumice concrete were less than normal weight concrete value at the same compressive strength. The thermal conductivity was about 0.33 Kcal/mhC being much less than the value for normal weight concrete at the same compressive strength. The drying shrinkage of high strength pumice concrete after 3 months was comparable to that of an average structural lightweight concrete.