Bel ağrılı hastalarda peloidoterapi ile kombine balneolojik tedavi (hidroterapi ve peloidoterapi) etkinliklerinin karşılaştırılması, retrospektif çalışma
Comparison of the efficiency of peloidotherapy and combined balneological treatment (hydrotherapy and peloidotherapy) in patients with low back pain, retrospective study
  1. Tez No: 683602
  2. Yazar: GÜL PEMBE ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Tıbbi Ekoloji ve Klimatoloji, Medical Ecology and Climatology
  6. Anahtar Kelimeler: Hidroterapi, Peloidoterapi, Bel Ağrısı, Hydrotherapy, Peloidotherapy, Low Back Pain
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bel ağrılı hastaların tedavisinde tek başına peloidoterapi ile kombine balneolojik tedavinin(peloidoterapi ve hidroterapi) klinik etkinliklerini karşılaştırarak değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya bel ağrısı nedeniyle kliniğimizde 2010-2019 arasında peloidoterapi ve kombine balneolojik tedavi(peloidoterapi+hidroterapi) alan hastalar dahil edilmiştir. Hidroterapi, 36-38 °C düz su havuzunda 20 dakika baş dışarıda immersiyon şeklinde uygulanmakta; peloidoterapi ağrılı bölgeye 20 dakika 42-43 °C lokal peloid paketi şeklinde, hafta içi her gün 2 hafta uygulanmaktadır. Hastalar, tedavi öncesi ve sonrasında değerlendirilmektedir ve sonuç ölçütleri ağrı görsel analog skala (VAS), hastanın genel değerlendirmesi (VAS), doktorun genel değerlendirmesi (VAS), Sağlık Değerlendirme Anketi (HAQ) ve Waddell İndeksi (Wİ)'dir. Bulgular: Peloidoterapi alan 34, peloidoterapi ve hidroterapi alan 142 bel ağrılı hasta olmak üzere toplamda 176 hasta analiz edilmiştir. Hem peloidoterapi hem de peloidoterapi ve hidroterapi grubunda tedavi sonrası tüm parametrelerde iyileşme görüldü. Gruplar arası değerlendirme parametrelerinde istatistiksel anlamlı farklılık bulunmadı. Sonuç: Çalışma sonuçları tek başına uygulanan peloidoterapi ile kombine balneolojik tedavinin (hidroterapi ve peloidoterapi) bel ağrılı hastaların tedavisinde benzer etkileri olduğunu göstermektedir. Her iki tedavi yöntemi de bel ağrılı hastalarda klinik düzelme sağlamaktadır ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktur. Bu sonuçların konfirme edilmesi için randomize kontrollü çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the clinical efficacy of peloidotherapy alone and combined balneological treatment (peloidotherapy and hydrotherapy) in the treatment of patients with low back pain. Materials and Methods: Patients who received peloidotherapy and combined balneological treatment (peloidotherapy + hydrotherapy) in our clinic between 2010 and 2019 due to low back pain were included in this retrospective study. Hydrotherapy is applied as head-out immersion in a tap water pool at 36-38°C for 20 minutes and then peloidotherapy is applied as local peloid pack on painful region at 42-43°C for 20 minutes, on each weekday for 2 week. Patients were evaluated before and after the treatment and outcome measurements were pain visual analog scale (VAS), patient's global assessment (VAS), physician's global assessment (VAS), Health Assessment Questionnaire (HAQ) and Waddell Index (WI). Results: A total of 176 patients with low back pain were analyzed, 34 of whom received peloidotherapy and 142 patients who received peloidotherapy and hydrotherapy. All parameters improved after treatment in both peloidotherapy and peloidotherapy and hydrotherapy groups. No statistically significant difference was found in the evaluation parameters between the groups. Conclusion: The results of the study show that peloidotherapy alone and combined balneological treatment (hydrotherapy and peloidotherapy) have similar effects in the treatment of patients with low back pain. Both treatment methods provide clinical improvement in patients with low back pain and there is no statistically significant difference between them. Randomized controlled studies are required to confirm these results.