COVID 19 hastalarında kritik hastaların saptanmasında kullanılan COVID- gram risk skorlamasının Türkiye popülasyonunda validasyonu
COVID-gram risk score used in determining the critically illpatients in the COVID 19 patients validation in Turkey populations
- Tez No: 683605
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ERSUNAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Risk skoru, Acil Servis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Çin'in Hubei eyalatinin Wuhan şehrinde novel koranavirüs adı verilen bir patojen pnömoni sebebi olarak saptanmıştır. Hızlı bir şekilde yayılıp Çin'de epidemiye, devam eden süreçte dünyada pandemiye neden olmuştur. Şubat 2020'de Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu hastalığa, 2019 koronavirüs hastalığı anlamına gelen Covid-19 hastalığı ismini verdi. Amacımız acil servisten hastaneye yatış verilen Covid-19 hastalarında kritik hastaları saptamak için kullanılan“COVID-GRAM”kritik hastalık risk skorlamasının Türkiye popülasyonundaki validasyonu yapmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma etik kurul onayı (2021/51) alınarak 01.08.2020 ile 31.01.2021 tarihleri arasında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne başvurup Covid-19 nedeniyle yatış verilen hastaların bilgisayar tabanlı hasta kayıtlarının geriye dönük incelenmesi ile yapılmıştır. Hastaların yaş, cinsiyet, başvuru vital değerleri, başvuru şikayeti, akciğer grafisi, laboratuvar tetkikleri, komorbid hastalıkları ve sonlanım şekilleri çalışmada kullanılmıştır. Bulgular: Bu çalışma 164 tanesi erkek (%54.8 ), 135 tanesi (% 45.2 ) kadın olmak üzere 299 Covid-19 hastasının retrospektif olarak incelenmesiyle yapılmıştır. Hastaların yaş ortanca değeri 69 (22-96) bulunmuştur. COVID-GRAM risk skorlamasında bulunan akciğer grafisi (OO:9.72, %95 GA: 4.06 – 23.3), yaş (OO:1.05, %95 GA: 1.03 – 1.08), dispne (OO:10.3, %95 GA: 5.03 – 21.0), bilinç değişikliği (OO:77.91, %95 GA: 1.03 – 5870.48), komorbidite sayısını (OO:1.64, %95 GA: 1.32 – 2.05) kritik ve kritik olmayan hasta grupları arasında karşılaştırdığımızda bağımsız prediktör olarak karşımıza çıkmıştır. Laboratuvar parametrelerinden laktat dehidrogenaz (OO:1.002, %95 GA: 1.001 – 1.004) ve direkt bilurubin de (OO: 1.04, %95 GA: 1.01– 1.07) benzer şekilde bağımsız prediktör olarak karşımıza çıkmıştır. Çalışmamızda skorlamada bulunan hemoptizi, kanser öyküsü için gruplar arası anlamlı fark bulunamamıştır (p>0.05). Skorlamanın ROC eğrisi analizinde eğri altında kalan alan (AUC) %95 güven aralığı ile 0.874 bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda valide edildiği gibi ; COVID-GRAM risk skorlaması Covid-19 nedeniyle yatış verilen hastalarda kritik hastalığı saptamada tatmin edici bir başarıya sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objective: A pathogen called novel coronavirus was identified as the cause of pneumonia in the city of Wuhan, Hubei province of China. It spread rapidly and caused an epidemic in China and a pandemic in the world in the ongoing process. In February 2020, the World Health Organization (WHO) named this disease Covid-19 disease, meaning 2019 coronavirus disease.To validate the“COVID-GRAM”critical illness risk scoring system used to detect critically ill patients in hospitalized Covid-19 patients in the Turkish population. Materials and Methods: This research is a retrospective analysis of computer-based patient records of patients who were admitted to the Emergency Service of Recep Tayyip Erdoğan University Training and Research Hospital between 01.08.2020 and 31.01.2021 were hospitalized due to Covid-19 and was made with with the approval of the ethics committee (2021/51).Patients' age, gender, vital values at admission, complaints at admission, chest X-ray, laboratory tests, comorbid diseases and outcome patterns were used in the study. Results: This study was conducted by retrospectively examining 299 Covid-19 patients, 164 of them (54.8 %) and 135 (45.2 %) of women. The median age of the patients was 69 (22-96). Chest X-ray (OR:9.72, 95% CI: 4.06 – 23.3), age (OR:1.05, 95% CI: 1.03 – 1.08), dyspnea (OR:10.3, 95% CI: 5.03 – 21.0) ), altered consciousness (OR:77.91, 95% CI: 1.03 - 5870.48), and the number of comorbidities (OR: 1.64, 95% CI: 1.32 - 2.05) found in the COVID-GRAM risk scoring, between critical and non-critical patient groups appeared as independent predictors. Lactate dehydrogenase (OR:1.002, 95% CI: 1.001 - 1.004) and direct bilirubin (OR: 1.04, 95% CI: 1.01 - 1.07) were similarly independent predictors of laboratory parameters. In our study, no significant difference was found between the groups for hemoptysis and cancer history in the scoring (p>0.05). In the ROC curve analysis of the scoring, the area under the curve (AUC) was found to be 0.874 with a 95% confidence interval. Conclusion: As validated in our study; the COVID-GRAM risk scoring has had satisfactory success in detecting critical illness in patients hospitalized for Covid-19.