Muş İli Eğitim Sağlık Ocağı (2nolu Sağlık Ocağı ) bölgesindeki 0-1 yaş arası çocuklarda annelerin anne sütü yerine bebek maması kullanma sıklığı ve tercih nedenlerinin araştırılması
İnvestigation of prevalance in children at 0-1 age in education village clinic area using substitude their mothers milk to infant Formula and preference causes.
- Tez No: 683634
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AKTAN KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Anne sütü, bebek beslenmesi, bebek maması, bebek maması reklamları, Bearst milk, baby nutrition, formula, formula comercialsHAZAR N
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Hazar N, 0-1 Yaş arası çocuklarda annelerin anne sütü yerine bebek maması kullanma sıklığı ve tercih nedenlerinin araştırılması, YYÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2009. Bu araştırma tanımlayıcı ve kesitsel tipte olup 0-1 yaş arası çocukları olan annelerin bebeklerine anne sütü yerine bebek maması verme sıklığı ve tercih nedenlerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evreni Muş ilindeki Eğitim Sağlık Ocağının ETF kayıtlarından tespit edilen 0-1 yaş arasında çocukları olan 237 anne olup 200 kadına (%84,4) ulaşılabilmiştir. Toplanan veriler bilgisayar ortamına aktarılıp düzenlendikten sonra analizleri SPSS (Statistical Package for Social Sciences) programı aracılığıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı istatistiksel değerlendirmelerin yanı sıra karşılaştırmalı analizler için ki-kare testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan kadınların %46,0'ı ilköğretim 1.kısmı tamamlamış olup %85,5'i ev hanımıdır. Kadınların %85,5'i çalışmayıp çocuğuna kendisi bakmıştır. Kadınların %96,5'inin sosyal güvencesi bulunmaktadır. Çocukların %89,5'i hastanede, 76,0'ı normal vajinal yolla doğmuştur. Araştırmaya katılan kadınların %89,5'i en az bir kez doğum öncesi bakım aldığı, %46,9'u ise gebelikte sağlık personeli tarafından 4 ve üzeri defa muayene olmasına rağmen, %64,0'ı ise gebelikte anne sütü ve emzirme eğitimi almamıştır. Kadınların %69,0'ı doğumunu bebek dostu hastanede yapmış ancak, %43,5'i ise doğumdan sonra anne sütü ve emzirme eğitimi almamıştır. Kadınların %90,0'ı bebeklerine doğumdan sonra ilk olarak anne sütü vermiş, bu kadınların %26,5'i ilk bir saat içinde çocuklarını emzirmeye başlamıştır. Annelerin genellikle (%89,2'si) bebeklerini emzirmediği dönemlerde bebeklerine mama verdiği saptanmıştır. Kadınların %20,5'i(34) bebeklerine hiç mama vermediğini belirtmişken, annelerin %21,7'si ise bebeklerine ilk 1 ay içinde mama başlamıştır. Araştırmaya katılmış olan kadınlardan %75,5'i TV'de mama reklamı görmüştür. TV dışında mama reklamlarını nerelerde gördükleri sorulduğunda birinci sırada(%55,5) doktor muayenehanesi/ hastane gelmektedir. Kadınlardan 49'unun TV'de , 38'inin de TV dışı bir yerde reklam görmediği saptanmıştır. Ancak hiçbir şekilde bebek maması reklamı görmemiş kadın bulunmamaktadır. Mama vermiş kadınlara mamaya başlamalarında mama reklamlarının etkisi olup olmadığı sorulduğunda %97,6'sı etkisi olduğunu ifade etmiştir. Kadınların bebeklerine mama başlamalarında en etkili olan reklamın TV'de gördüğü reklamlar, onu doktor muayenehanesindeki, eczane ve hastanedeki reklamlar izlemiştir. Tüm annelere anne sütü ile mama arasında fark olup olmadığı hakkındaki görüşleri sorulmuş ve kadınların tamamına yakınından fark olduğu yönünde yanıt alınmıştır. Fark olduğunu belirtmiş olanların %82,4'i de anne sütünün daha yararlı olduğu görüşündedir.
Özet (Çeviri)
HAZAR N, The Frequency And Reasons Of Mothers? Preference About İnfant Formula İnstead Of Breast Feeding Their 0-1 Year Old Children , YYÜ Institute of Health Sciences Department of Public Health Master's Thesis, Van, 2008.This descriptive and cross-sectional study was carried out to research the frequency and reasons of mothers? preference about infant formula instead of breast feeding their 0-1 year old children. The universe of the study was 237 mothers who had children at 0-1 ages and at recorded at the village clinic Records of Mus province and reached to 200 of them (84.4%).Collected data was transferred to the computer environment and analysed by SPSS (Statistical Package for Social Sciences) program. Descriptive statistical analysis for comparative assessment, as well as ki-square test were used for the descriptive statistical evaluations as well as for the comparative analyses. İn this study 46.0% of the women where primary education school graduates and 85.5% of them were house wifes. 85.5% of the women is this study haven?t a work and they took care of their chidren.96,5% of the attendants have social insurance. 89,5% of the infants were born in hospitals and 76,0% of their mothers had normal vaginal route birth. In spite of the fact that 89,5% of the mohters received care and control support at least once before childbirth and 46,9% of them health stuff four or more times during their pregnancies, as much as 64,0% of them had never been educated about nursing and breast feeding. After birth 90% of the women initially breastfeeded and 26,5% of them began doing so in the first hour following the childbirth. It was determined that mothers usually (89,2%) fed the infants with formulla when they did not breastfed. While 20,5% of the women never used formula feding, 21,7% of them chose to give formulas in the age first month of 75,5% of the contributors had watched advertisements related with formulas on television. Other the television the doctors, offices and hospitols came in the first place for formula advertisements. It has been observed that 49% did not watch any adds on televisions and 38% had access to adverts only by means of televisions. However there is none among them who has never watched Formula commercials.And when they were asked another question to learn if they were influenced by advertisements or not in feeding their children with baby foods, 97,6% answered that they were. The most impressive advertising sources can be mentioned as televisions, followed doctors,offices, by pharmacies and hospitals respectively. Almost all mothers pointed out that breast milk was different from formulas.82,4% of them agreed that breast milk was superiors to Formula feeding.