Robotik kodlama, STEM ve teknoloji eğitiminin teknolojik liderlik açısından orta kademedeki öğrenciler üzerinde etkileri: Muş ili örneği
The effects of robotic coding, STEM and technology education on students in the middle level in terms of technological leadership: The case of Muş province
- Tez No: 702847
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Teknolojik Liderlik, STEM, Robotik Kodlama, Teknoloji Eğitimi, Orta Kademe Öğrenciler, Technological Leadership, STEM, Robotic Coding, Technology Education, Middle Level Students
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bilgi teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, küresel açıdan eğitimin her yönüne etkilemektedir. Bilgiye erişim, depolama ve bilgi aktarımı çağının doğasında mevcut olan kapasite, yeni öğrenme ortamları yaratmakta ve öğrenmenin nerede ve nasıl gerçekleştiğinin yeniden tanımlanmasına yol açmaktadır. Günümüzde Koronavirüs salgınının getirdiği sağlık kısıtlamaları nedeniyle devam eden uzaktan eğitim ve öğretim, öğrenme ortamlarının yeniden tanımlanmasına neden olmuştur. Bu süreçte uzaktan eğitim ile birlikte eğitimde teknoloji kullanımı zorunlu hale gelmiştir. Buna paralel olarak öğrenme ortamının yeniden düzenlenmesine ve teknolojik araçlara duyulan gereksinim, aynı zamanda öğretimi yapan kişilerin ve kurumların da farklı yaklaşımlar sergilemesini zorunlu kılmaktadır. Bu bakımdan teknolojiyle iç içe olan yeni öğrenme ortamlarında etkili öğrenmenin, teknolojik liderlik yaklaşımıyla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Çalışmada teknolojik liderlik kapsamında robotik kodlama, STEM ve teknoloji eğitiminin öğrenciler üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Nitel ve nicel tasarım kullanıldığı araştırmanın örneklemini branşı teknoloji ve bilişimle ilgili olan, orta kademe okullarda görev yapan 10 öğretmen ile 7. ve 8. sınıfa devam eden 153 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda öğretmenlerin demografik verileri ve teknolojik liderliğe yönelik görüşlerinin belirlenmesi amacıyla yapılandırılmış soru formu ve öğrencilerin demografik verileri ile teknolojiye ilişkin görüşlerini belirlemeye yönelik anket kullanılmıştır. Araştırmada öğretmenlerden elde edilen nitel verilere tematik analiz uygulanmıştır. Çalışmanın nicel verileri ise sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma ile değerlendirilmiştir. Bu veriler ışığında öğretmenlerin öğretim sürecinde teknoloji kullanımlarının desteklenmesi, bunun için gerekli altyapının güçlendirilmesi, öğretmenlerin hizmet içi eğitimlerine katılımlarının teşvik edilmesi ve öğrencilerin teknolojiye ve bilgiye erişimleri için gerekli politika ve düzenlemelerin yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Rapid developments in information technologies affect every aspect of education from a global perspective. The capacity inherent in the era of information access, storage and information transfer creates new learning environments and leads to a redefinition of where and how learning takes place. Distance education, which continues today due to the health restrictions because of coronavirus epidemic, has led to the redefinition of learning environments. In this process, the use of technology in education has become mandatory with distance education. Concordantly, the need for reorganization of the learning environment and technological tools also necessitates teaching people and institutions to exhibit different approaches. In this respect, it is thought that effective learning in new learning environments intertwined with technology is related to the technological leadership approach. In the study, it was aimed to examine the effects of robotic coding, STEM and technology education on students within the scope of technological leadership. The sample of the research, in which qualitative and quantitative design was used, consisted of 10 teachers working in secondary schools, whose branches were related to technology and informatics, and 153 students attending the 7th and 8th grades. A structured questionnaire for teachers in order to determine their demographic data and views on technological leadership and a questionnaire for students' to determine their demographic data and their views on technology, were used by the researcher in line with the literature. In the study, thematic analysis was applied to the qualitative data obtained from the teachers. Quantitative data of the study were evaluated with number, percentage, mean and standard deviation. In the light of these data, it has been suggested to support teachers' use of technology in the teaching process, to strengthen the necessary infrastructure, to encourage teachers' participation in in-service training, and to make necessary policies and regulations for students' access to technology and information.