Yeşil bina değerlendirme sistemlerinde inşaat atıkları ve inşaat atık yönetimi etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of construction waste and construction waste management in green building assessment systems
- Tez No: 683687
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL MAÇKA KALFA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yeşil bina değerlendirme sistemi, LEED, Malzeme ve kaynaklar, İnşaat ve yıkım atıkları, Python, Green building rating system, LEED, Materials and resources, Construction and demolition wastes, Python
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Yeşil bina değerlendirme sistemlerinin (GBRS) inşaat atıkları ve inşaat atık yönetimi (CWM) üzerindeki etkilerini tespit etmeyi amaçlayan tez çalışmasında, küresel ölçekte kabul gören LEED (Enerji ve Çevre Tasarımında Liderlik) değerlendirme sistemine odaklanılarak; LEED değerlendirmesine göre ilk 10'da yer alan Türkiye ile Avrupa Birliği üye ülkelerinden Almanya ve İspanya karşılaştırmak için incelenmiştir. Bu bağlamda, LEED'in Yeni İnşaat (NC) sertifikalı proje tipi kapsamında, LEED 2009/v3 için Türkiye, Almanya ve İspanya'da toplamda 375 proje; LEED v4 için ise Türkiye, Almanya ve İspanya'da toplamda 51 proje incelenmiştir. Üç ülke kapsamında sertifika almış binalar üzerinde yapılan inceleme sonuçları, Python programı kullanılarak analiz edilmiş ve irdelenmiştir. LEED 2009/v3 sertifikalı projelerden inşaat atıkları ile ilgili kredilerden alınan puanlarla, inşaat atıklarının performansı araştırılmış ve karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmada, incelenen projelerin inşaat atıkları ile ilgili kredilerinin farklı sertifika seviyelerindeki inşaat atık performansları ölçülmüş ve değerlendirilmiştir. Buna göre, platin seviyesindeki projelerin inşaat atıkları ile ilgili alınan puanlarda ülkeler düzeyinde önemli bir fark bulunamamıştır. Ancak, projeler daha düşük sertifika seviyesine sahip olduğunda ülkeler arasında oluşan bu farkın büyüklüğü artmaktadır. Bu durum, projelerin platin seviyesinde, inşaat atığı performanslarının dikkate alındığını göstermektedir. Bu istatistiksel analiz sonuçlarının arkasındaki olası nedenleri belirlemek için Türkiye'de, 25 yeşil bina danışmanıyla yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile anket çalışması yapılmıştır. Çalışmada, Türkiye'de yeşil bina değerlendirme sistemlerinin inşaat atıkları ile ilgili hedeflerine ulaşmak için uygun ve entegre bir ekonomik, yasal, teknik, politika, sosyal ve teknolojik bağlamına ihtiyaç olduğu sunucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Focusing on the globally accepted LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) evaluation system in the thesis study, which aims to determine the effects of green building evaluation systems (GBRS) on construction waste and construction waste management (CWM); Turkey, which is in the top 10 according to the LEED assessment, and Germany and Spain, which are member states of the European Union, were examined for comparison. In this context, within the scope of LEED's New Construction (NC) certified project type, a total of 375 projects in Turkey, Germany and Spain for LEED 2009/v3; For LEED v4, a total of 51 projects in Turkey, Germany and Spain were examined. The results of the examination on the buildings that have been certified within the scope of three countries were analyzed and examined using the Python program. The performance of construction waste was researched and compared with the scores obtained from the credits related to construction waste from LEED 2009/v3 certified projects. In this comparison, the construction waste performance of the examined projects' construction waste related loans at different certification levels was measured and evaluated. Accordingly, no significant difference was found at the country level in the scores of platinum-level projects regarding construction waste. However, the size of this difference between countries increases when projects have lower certification levels. This shows that the construction waste performance of the projects is taken into consideration at the platinum level. In order to determine the possible reasons behind these statistical analysis results, a semi-structured interview technique was conducted with 25 green building consultants in Turkey. In the study, it was concluded that green building evaluation systems in Turkey need an appropriate and integrated economic, legal, technical, policy, social and technological context to achieve their goals related to construction waste.