The Effect of austempering heat treatment on the microstructure and mechanical properties of ductile irons
Ostemperleme ısıl işleminin küresel grafitli dökme demirlerin mikroyapı ve mekanik özelliklerine etkisi
  1. Tez No: 68370
  2. Yazar: K.GÖKHAN KİNALIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ATALA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ostemperleme ısıl işlemi, küresel grafitli dökme demirler, Austempering heat treatment, ductile irons. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Öz KİNALIR, K. Gökhan Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk AT ALA Aralık 1997, 70 sayfa Bu çalışmada, ostemperleme işleminin küresel grafitli dökme demirlere farklı ısıl işlem koşullarında kazandırdığı özellikler incelenmiştir. Çalışma içersinde, ostemperleme sıcaklığı ve metalin kimyasal kompozisyou değişkenler olarak belirlenmiştir. Bakır, nikel ve molibden elementlerinin değişik miktarlarıyla alaşımlanmış üç küresel grafitli dökme demir, test numunelerinin işlenmesinden sonra ısıl işleme tabi tutulmuştur. Numuneler 900°C'de gerçekleştirilen ostenitlemenin ardından; 275°C, 350°C ve 425°C olmak üzere üç farklı sıcaklıkta değişik zamanlarda ostemperlenmiştir. Ostemperleme sıcaklığının atrması ile çekme dayancı ve sertliğin azaldığı, darbe tokluğunun ise arttığı görülmüştür. Küresel grafitli dökme demirde özellikle yüksek sıcaklıklarda oluşan beynitin ferrit ve stabilize olmuş ostenit içerdiği farkedilmiş, yüksek tokluk değerlerinin bu ostenitin varlığından kaynaklandığı öngörülmüştür. Ostemperleme sıcaklığında uzun müddet tutulmuş numunelerin tokluğundaki düşüşün, kırılganlığı arttırıcı bir ikincilreaksiyonun etkisi ile olduğu düşünülmüştür. Molibdenin karbür yapma ve birikme etkisi düşük mekanik özelliklerin ortaya çıkmasına neden olmuş, dolayısıyla molibden ile alaşımlama avantajlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF AUSTEMPERING HEAT TREATMENT ON THE MICROSTRUCTURE AND MECHANICAL PROPERTIES OF DUCTILE IRONS KİNALIR, K. Gökhan M.S., Metallurgical and Materials Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Haluk AT ALA December 1997, 70 pages In this study, the properties that ductile irons can gain on austempering at different heat treatment conditions were investigated. Austempering temperature and metal composition were selected as the variables for the study. Three ductile irons alloyed with different amounts of copper, nickel and molybdenum were heat treated after the test specimens had been machined. Following the austenitization carried out at 900°C, the specimens were austempered at three different temperatures: 275°C, 350°C and 425°C. A decrease in tensile strength and hardness and an increase in impact toughness occurred as the austempering temperature increased. Bainite in ductile iron, especially formed at high temperatures, was observed to consist of ferrite and stabilized austenite and the high toughness values were attributed to the presence of this austenite. The reason for the decrease in toughness in the specimens held for prolonged times at the austempering temperature was thought to be the effect of a secondary reaction that mresulted in embritüement. Alloying with molybdenum seemed not to be advantageous because of the inferior mechanical properties arising from the carbide forming and the segregation tendency of molybdenum.