Optimization of natural gas distribution networks
Doğalgaz boru hatlarının optimum tasarımı
- Tez No: 68371
- Danışmanlar: PROF. DR. Y. SAMİM ÜNLÜSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Optimization, Natural Gas, Distribution Networks, Simulated Annealing, Genetic Algorithm. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Öz DOĞAL GAZ DAGITM AĞLARININ OPTİMİZASYONU Öner, Dursun Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy Ortak Danışman : Prof. Dr. O. Cahit Eralp Ocak 1997, 123 sayfa Bir gaz dağıtma ağının tasarımı, öncelikle yapısal planının belirlenmesi ve daha sonra da uygun boruların seçilmesini gerektirir. Bu çalışmada, yapısal planı daha önceden belirlenmiş doğal gaz dağıtım ağlan için belirlenen kaynak ve çekiş değerlerine göre en uygun boru çaplarım seçen“OPTI-NET”adlı bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Bu çalışmada ele alman problem bir kısıtlı optimizasyon problemidir. Amaç, tüketim noktalarında belirlenmiş en düşük basınç linetlerinin altına inmeden ve sistemdeki tüm borular için belirlenmiş en yüksek hız değerini aşmadan sistemi kısıtlı sayıdaki boru çaplarının içerisinden mümkün olan en küçükleri ile kurmaktır. Bu çalışmada, sistem tasarımının çok çözümlü yapısının getirdiği zorluklardan dolayıson zamanlarda geliştirilen global optimizasyon yöntemlerinden“Simulated Annealing”ve“Genetik Algoritma”teknikleri kullanılmıştır. Anahtar Kelimeler : Optimizasyon Yöntemleri, Doğalgaz, Dağıtım Ağları, Simulated Annealing, Genetik Algoritma.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMIZATION OF NATURAL GAS DISTRIBUTION NETWORKS Öner, Dursun M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy Co-Supervisor : Prof. Dr. O. Cahit Eralp January 1997, 123 pages The design of a gas distribution network involves definition of the network layout and, specification of the sizes of pipes to be laid. In this study, a computer program, called as“OPTI-NET”, is developed in order to select the optimum sizes for the pipes in a given network with specified supply and demand requirements, assuming that the structural layout of the network is already specified. The problem is a constrained optimization problem. Since, the aim is to choose the minimal diameters among a number of discrete sizes while keeping pressure at the demand nodes above some predefined limits, and not exceeding the specified mvelocity limit for the pipes. In this study, in order to overcome the difficulties encountered in the design of the system, two of the recent global optimization methods known as Simulated Annealing and Genetic Algorithm are selected and applied.