A Novel method for the reduction of carboxylic acids with NaBH4 in the presence of heterogenous catalysts
Karboksilik asitlerin NaBH4 ile heterojen katalizörler eşliğinde indirgenmesi
- Tez No: 68378
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Karboksilik asit, alkol, heterojen katalizör, Carboxylic acid, alcohol, heterogeneous catalyst. Ill
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Öz KARBOKSİLİK ASİTLERİN NaBH4 İLE HETEROJEN KATALİZÖRLER EŞLİĞİNDE İNDİRGENMESİ Kılıçkıran, Pınar Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Ayhan S. Demir Şubat 1997, 70 sayfa Bu çalışmada değişik fonksiyonel gruplar içeren aromatik ve alifatik karboksilik asitlerin ilgili alkollere indirgenmeleri için yeni bir metod geliştirilmiştir. İndirgenme reaksiyonları NaBIL; ve çeşitli geçiş metal bileşikleri kullanılarak metanol ve su içerisinde yapılmıştır. Bu çalışma, literatürde yer alan yöntemlere alternatif yeni bir metod olarak önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NOVEL METHOD FOR THE REDUCTION OF CARBOXYLIC ACIDS WITH NaBH4 IN THE PRESENCE OF HETEROGENEOUS CATALYSTS Kılıçkıran, Pınar M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ayhan S. Demir February 1997, 70 pages Reduction of carboxylic acids into alcohols is a useful and important transformation in synthetic organic chemistry. In this study, a new method for the reduction of carboxylic acids was developed. Several structurally varied carboxylic acids were reduced into the corresponding primary alcohols, in the presence of NaBH4 - transition metal reagent systems, in methanol and water. The method possess potentiality and usefulness under remarkably mild conditions. Advantages of the method are the availability and easy manipulation of the reagents and easy work up.