Determination of a mobile crane characteristics by flexible miltibody analysis
Mobil kreyn karakteristiklerinin esnek çok uzuvlu sistem analiziyle saptanması
- Tez No: 68379
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNA BALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mobil Kreyn Karakteristikleri, Esnek Çok Uzuvlu Sistem Analizi, Boom, Kanca Yükü, Transvers Çökme, Kaldırma Kapasitesi, Mobile Crane Characteristics, Flexible Multibody Analysis, Boom, Hook Load, Transverse Deflection, Lifting Capacity
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Öz MOBİL KREYN KAREKTERÎSTİKLERİNÎN ESNEK ÇOK UZUVLU SİSTEM ANALİZİYLE SAPTANMASI Kılıçaslan, Sinan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tuna Balkan Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. S. Kemal İder Ocak 1997, 113 sayfa Bu tezde, esnek çok uzuvlu sistem analizi kullanılarak mobil kreyn karakteristikleri saptanır. Kreynin birbirine bağımlı rijit ve elastik hareketi mutlak eksenler ve modal koordinatlar kullanılarak formulize edilir. Analizi yapmak için kreynin dinamik analizini yapma kapasitesine sahip bir bilgisayar kodu üretilmiştir. Bilgisayar kodu kullanılarak, farklı kanca yükleri ve farklı piston hız profilleri için piston kuvvetinin boom açısal pozisyonuna göre değişimi simule edilmiş ve deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Simulasyonlar 30 saniyelik ve 10 saniyelik boom hareketi için yapılmıştır. Ayrıca düğüm 3, düğüm 8 ve düğüm 13 deki transvers çökmeler 32.4 kN luk kanca yükü için boom açısal pozisyonlarına göre elde edilmiştir. Son olarak da 30 saniyelik hareket için yük eğrisi çıkarılmış ve imalatçı firma tarafından verilenle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT DETERMINATION OF A MOBILE CRANE CHARACTERISTICS BY FLEXIBLE MULTI BODY ANALYSIS Kılıçaslan, Sinan M.Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tuna Balkan Co-Supervisor: Prof. Dr. S. Kemal İder January 1997, 113 pages In this thesis, mobile crane characteristics are determined by using flexible multibody analysis. The coupled rigid and elastic motion of the crane is formulated by using absolute coordinates and modal variables. In order to perform the analysis a computer code is produced which is capable of making the dynamic analysis of the crane. Using the computer code variation of piston force with respect to the boom angular position for different hook loads and for different piston velocity profiles are simulated and compared with the experimental results. Simulations are done for 30 seconds and 10 seconds boom motion. Moreover, transverse deflections of node 3, node 8 and node 13 are obtained with respect to boom angular positions for 32.4 kN hook load. Finally, load curves are generated for 30 seconds motion and compared to those of manufacturer.