Characterization of the extracellular polyraccharide from microdalgae chlorella species
Mikroskobik yosun, klorella'dan elde edilen hücre dışı polisakkaridin karakterizasyonu
  1. Tez No: 68377
  2. Yazar: SİBEL KIZILYALLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP KATNAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Emülsiyon, Dağıtma, su-içinde-yağ emülsiyonu, emülsiyon kararlılığı, emülsiyon kapasitesi, emülsiyon kararlaştırıcı, hidrokolloid, polisakkarit, sakızlaştırıcı, Klorella, Emulsion, Dispersion, o/w emulsion, Emulsion Stability, Emulsion Capacity, Emulsion Stabilizer, Hydrocolloid, Polysaccharide, Gum, Chlorella. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
öz MİKROSKOBİK YOSUN, KLORELLA 'DAN ELDE EDİLEN HÜCRE DIŞI POLİSAKKARİDİN KARAKTERİZASYONU Kızılyallı, Sibel Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Zeynep Katnaş Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Faruk Bozoğlu Nisan 1997,55 sayfa Bu araştırmanın ana amacı mikroalg Klorella 'dan elde edilen hücredışı polisakkaridin emülgatör özelliklerinin incelenmesidir. Bu çerçevede söz konusu polisakkaridin emülsiyon kararlılığı üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Bunun yanında, sodyum asetat, sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum klorür tuzlarının gıda maddeleri için önerilen düşük derişimlerde (1-50 g/L) bulunduğu, su içinde yağ emülsiyonlarında polisakkaridin kararlılaştırmasına etkileri incelenmiştir. Polisakkaridin, emülsiyon kararlılaştırıcılığı üzerine dağıtık faz hacim oranının etkisi söz konusu tuzların bulunduğu ve bulunmadığı su-içinde-yağ emülsiyonlarında araştırılmıştır. Birincil dağıtmaözellikleri ve emülsiyon kararlılığı dağıtık faz damlacık boyutu dağılımları cinsinden incelenmiştir. Söz konusu polisakkaridin (3g/L), dağıtık faz hacim oram 0.4-0.6 olan asidik pH'a sahip su-içinde -yağ emülsiyonları için potansiyel bir kararlılaştırıcı olduğu bulunmuştur. Dolayısıyla narenciye sulan içeren emülsiyonlarda kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Ortamda klorür tuzlan bulunduğunda, dağıtık faz hacim oram arttıkça, iyon-dipol etkileşimlerinin su fazının yüzey gerilimini arttırdığı, dolayısıyla kararlılığı azalttığı gözlenmiştir. Damlacık boyutu analizi, etkin bir birincil dağıtım için ortalama damlacık boyutunun en küçük damlacık boyutu civarında olduğu unimodal bir dağılımın gerekliliğini göstermiştir. Buna karşın emülsiyon kararlılığı için her nekadar zaman içinde damlacık boyutlan büyüse de, birinci ortalama damlacık boyutunun birincil dağıtım damlacık boyutu ortalaması civarında, ikinci ortalamanın ise birincil dağıtımdaki en yüksek damlacık boyutu civarında yer aldığı bimodal dağılımı sağlayacak mekanik desteğe gereksinim olduğu gözlenmiştir. Asidik pH ortamında emülsiyon kapasitesinin tuz tipi ve derişiminden etkilenmediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF THE EXTRACELLULAR POLYSACCHARIDE FROM MICROALGAE CHLORELLA SPECIES Kızılyallı, Sibel M.S., Department of Food Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Zeynep Katnaş Co-Supervisor: Prof.Dr. Faruk Bozoğlu April 1997, 55 pages The main objective of the present study is the characterization of the extracellular polysaccharide (gum) from microalgae Chlorella sp. with respect to its emulsifying properties. Specifically, it was aimed to assess the stability of o/w (oil-in water) emulsions in the presence of the gum. Compatibility of the gum with sodium acetate, sodium chloride, potassium chloride, calcium chloride and magnesium chloride in terms of emulsion capacity and stability within the low concentration range (1-50 g/L) recommended for foods was investigated. The effectiveness of the gum as an emulsion stabilizer was studied with respect to the dispersed phase volume fraction in o/w emulsions both in the absence and presence of the target salts. Primary dispersion mproperties and the emulsion stability were assessed in terms of the dispersed phase droplet size distributions. The gum (3 g/L) was found to be a potential stabilizer of o/w emulsions within the 0.4-0.6 dispersed phase volume fraction at acidic pH conditions, thus can be used as a stabilizer in citrus emulsions. The presence of chloride salts (10-50 g/L) caused a decrease in emulsion stability with increasing dispersed phase volume fraction due to an increase in ion-dipole interactions which further increase the surface tension of the aqueus phase. The analysis of droplet size distributions showed a unimodal distribution with the mean towards the smallest droplet size is necessary to have an effective primary dispersion. On the other hand, stability after primary dispersion depends on adequate mechanical support such that a bimodal distribution is obtained with droplets having diameters close to the mean of the primary dispersion remain in abundance even though larger droplets are favored with the second mean in the vicinity of the largest droplet size of the primary dispersion. Emulsion capacity at acidic pH was found to be not affected by either the nature of the salt or its concentration.