Göğüs duvarının primer malign tümörlerinde histopatolojik alt tipin 5 yıllık ve 10 yıllık genel sağkalıma etkisi
The effect of histopathological subtype on 5-year and 10-year overall survival in primary malign tumors of the chest wall
  1. Tez No: 683801
  2. Yazar: BURAK ODABAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel nüks, genel sağkalım, göğüs duvarı primer malign tümörü, indiferansiye pleomorfik sarkom, Chest wall primary malignant tumor, overall survival, regional recurrence, undifferentiated pleomorphic sarcoma
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Mevcut çalışma, göğüs duvarının primer malign tümörlerinde histopatolojik alt tipin 5 ve 10 yıllık genel sağkalıma ve bölgesel nüks durumlarına etkisini değerlendirmeye yönelik tasarlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Aralık 2007'den Aralık 2019'a kadar göğüs duvarının primer malign tümörü nedeniyle göğüs duvarı rezeksiyonu uygulanan 20 hastanın verileri geriye dönük incelenerek histopatolojik alt tipler belirlendi. Histopatolojik alt tipler arasında 5 ve 10 yıllık genel sağkalım oranları, ortalama sağkalım süreleri, bölgesel tümör nüksü saptanma oranları ve ortalama hastalıksız sağkalım süreleri geriye dönük kıyaslandı. Verilerin çözümlenmesinde, SPSS versiyon 21 paket programı kullanıldı. Nitel değişkenler için frekans ve yüzde değerleri, nicel değişkenler için aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri kullanıldı. Sağkalım ve nüks süreleri bakımından incelemelerde Kaplan Meier yöntemi ve karşılaştırmalarda Log Rank testi uygulandı. Ortalama değerlerin karşılaştırılmasında bağımsız örneklem t testi kullanıldı. Araştırmada p değerinin 0,05'ten küçük bulunması, istatistiksel açıdan anlamlı kabul edildi. Bulgular: Kondrosarkom (n=7), desmoid tümör (n=6), indiferansiye pleomorfik sarkom [(İPS), (n=4)], Ewing sarkomu (n=1), malign periferik sinir kılıf tümörü (n=1) ve liposarkom (n=1) tespit edilen alt tiplerdi. İPS histopatolojik alt tipinde daha düşük ortalama sağkalım süresi tespit edildi. (p = 0,004). Kondrosarkom grubunda 5 ve 10 yıllık genel sağkalım oranları sırasıyla, %71 ve %37; desmoid tümörlerde sırasıyla, %83 ve %42 saptandı. İPS'de ise 5 yıllık sağkalım gösteren hasta olmadı. Yan duvar yerleşimli kitlelerde, ön ve arka duvar yerleşimli kitlelere kıyasla daha kısa ortalama sağkalım süresi tespit edildi (p = 0,001). R0 rezeksiyonlarda ortalama sağkalım süresi, R1 rezeksiyonlara nazaran daha uzundu. (p = 0,025). Takip süresince 10 hasta (%50) hayatını kaybetti. İPS alt tipinde ortalama hastalıksız sağkalım süresinin diğer alt tiplere kıyasla daha kısa olduğu görüldü. (p = 0,002). Düşük dereceli tümörlerde, orta ve yüksek dereceli tümörlere göre daha uzun hastalıksız sağkalım süresi saptandı (p = 0,003). R1 rezeksiyonlarda hastalıksız sağkalım süresi, R0 rezeksiyonlara göre daha kısaydı (p = 0,001). Tüm histopatolojik alt tipler beraber değerlendirildiğinde bölgesel nüks oranı %45 bulundu. Alt tiplere bakıldığındaysa, kondrosarkom, desmoid tümör ve İPS için sırasıyla, %57; %17 ve %75 olarak saptandı. Sonuç: Göğüs duvarının primer malign tümörlerinden İPS'de, 5 yıllık ve 10 yıllık genel sağkalım oranlarının, ortalama sağkalım süresinin ve bölgesel nüks oranlarının; kondrosarkom ve desmoid tümör gruplarına kıyasla anlamlı ölçüde daha kısa olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The current study was designed to evaluate the effect of histopathological subtype on the 5 and 10-year overall survival and regional recurrence in primary malignant tumors of the chest wall. Materials and Methods: The data of 20 patients who underwent chest wall resection for primary malignant tumor of the chest wall from December 2007 to December 2019 were retrospectively analyzed and histopathological subtypes were determined. The 5 and 10-year overall survival rates, mean survival times, regional tumor recurrence rates, and mean disease-free survival rates were compared retrospectively between histopathological subtypes. SPSS version 21 package program was used to analyze the data. Frequency and percentage values were used for qualitative variables, arithmetic mean and standard deviation values were used for quantitative variables. Kaplan Meier method was used in the examinations in terms of survival and recurrence times, and the Log Rank test was used for comparisons. Independent sample t-test was used to compare mean values. A p value less than 0.05 was considered statistically significant in the study. Results: Chondrosarcoma (n=7), desmoid tumor (n=6), undifferentiated pleomorphic sarcoma [(UPS), (n=4)], Ewing's sarcoma (n=1), malignant peripheral nerve sheath tumor (n=1), and liposarcoma (n=1) were the subtypes identified. A lower mean survival time was detected in the UPS histopathological subtype. (p = 0.004). The 5 and 10-year overall survival rates in the chondrosarcoma group were 71% and 37%, respectively; Desmoid tumors were found in 83% and 42%, respectively. There was no patient with 5-year survival in UPS. A shorter mean survival time was found in lateral wall masses compared to anterior and posterior wall masses (p = 0.001). The mean survival time in R0 resections was longer than in R1 resections. (p = 0.025). During the follow-up, 10 patients (50%) died. It was observed that the mean disease-free survival time in the UPS subtype was shorter compared to the other subtypes. (p = 0.002). Longer disease-free survival was found in low-grade tumors than in intermediate- and high-grade tumors (p = 0.003). Disease-free survival time was shorter in R1 resections than in R0 resections (p = 0.001). When all histopathological subtypes were evaluated together, the regional recurrence rate was 45%. Looking at the subtypes, 57% for chondrosarcoma, desmoid tumor and UPS, respectively; It was determined as 17% and 75%. Conclusion: In UPS, a primary malignant tumor of the chest wall, 5-year and 10-year overall survival rates, mean survival time and regional recurrence rates; It was found to be significantly shorter than the chondrosarcoma and desmoid tumor groups.