Effect of aging on the crack growth behavior of 7475 aluminium alloy
7475 alüminyum alaşımında yaşlandırma işleminin çatlak büyüme davranışı üzerine etkisi
  1. Tez No: 68383
  2. Yazar: S.ENİS ONUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIZA GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yorulma Çatlağı Büyümesi, 7475 Alüminyum Alaşımı, Yaşlandırma
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Öz 7475 ALÜMİNYUM ALAŞIMINDA YAŞLANDIRMA İŞLEMİNİN ÇATLAK BÜYÜME DAVRANIŞI ÜZERİNE ETKİSİ ONUR, S. Enis Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Rıza GÜRBÜZ Ocak 1997, 106 sayfa. Bu çalışmada, 7475 alüminyum alaşımında değişik yaşlandırma işlemlerinin çatlak büyüme davranışı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Alaşım, iki değişik yaşlandırma sıcaklığı için yetersiz, maksimum sertlik ve aşırı yaşlandırılmış durumlarda test edilmiştir. Alaşımın mikro yapısı, Geçirimli Elektron Mikroskobu (TEM) ile incelenmiştir. Numunelerin kırılma yüzeylerinin, Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile incelenmesiyle kırılmanın taneler içi karakteristiğinde olduğu görülmüştür. Kırılma yüzeylerinde çok sayıda yorulma çizgileri ve ikincil çatlaklar gözlenmiştir. Aşırı yaşlandırılan numunelerin, L-S ve S-L yönlerinde en fazla yorulma dayancına sahip olduğu gözlenmiştir. Yön değişikliğinin, yorulma çatlağı ilerleme davranışı üzerinde belirgin bir etkisinin olmadığı anlaşılmıştır. Ayrıca, düşük yaşlandırma sıcaklıklarının yorulma çatlağı büyümesine karşı daha etkili olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF AGING ON THE CRACK GROWTH BEHAVIOR OF 7475 ALUMINUM ALLOY ONUR, S. Enis M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ January 1997, 106 pages. In this study the effect of different aging treatments on the fatigue crack growth behavior of 7475 Aluminum alloy was investigated. The alloy was tested in underaged, peak aged and overaged conditions for two different temperatures. The microstructures of aged samples were examined under Transmission Electron Microscope, TEM. The examination of fracture surfaces by Scanning Electron Microscope, SEM, showed that the fracture was of transgranular type. Fatigue striations and secondary cracks were observed extensively on fracture surfaces. It is found that the overaged specimens are more resistant to crack growth in S-L and L-S directions. Orientation differences does not result in significant changes in the fatigue crack growth rates. It is also found that at high aging temperatures underaged, peak aged and overaged specimens show very similar crack growth behavior. mTherefore, lower aging temperatures are more preferable for applications where, fatigue is an important factor. Keywords : Fatigue Crack Growth Rate, 7475 Aluminum Alloy, Aging IV