A Coordinate transformation technique for two dimensional solidification problems with a circular phase change interface
Faz değişimi sınırının dairesel olduğu iki boyutlu donma problemi için koordinat dönüşümü tekniği
  1. Tez No: 68384
  2. Yazar: GÜLNİHAL ODABAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER DURSUNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İki Boyutlu Donma, Hareketli Sınır Problemi, Two Dimensional Solidification, Moving Boundary Problem IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Öz FAZ DEĞİŞİMİ SINIRININ DAİRESEL OLDUĞU DXI BOYUTLU DONMA PROBLEMİ İÇİN KOORDİNAT DÖNÜŞÜMÜ TEKNİĞİ Odabaşı, Gülnihal Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Zafer Dursunkaya Eylül 1997, 124 sayfa Bu çalışmada sıvı fazın ergime sıcaklığında bulunduğu iki boyutlu donma problemi çözüm alanını sabit bir geometriye dönüştüren koordinat transformasyonu tekniği ile çözülmüştür. Bu metod hem silindirik hem de kartezyen koordinat sistemlerindeki problemlere uygulanmıştır. Kartezyen koordinatta elde edilen sonuçlar literatürde bulunan sonsuz kare prizma içindeki donma probleminin sonuçlan ile kıyaslanmıştır. Bu çalışmada tanımlanan problemin daha öncekilerden farkı katı-sıvı sınırının fiziksel alanda dairesel olması, yani bire-bir fonksiyon olarakalınmayışıdır. Bu durum koordinat dönüşümünü zorlaştırmaktadır ve çözüm için iki ayrı yöntem denenmiştir. Birinci yöntemde çözüm alanı olan katı faz dört parçaya ayrılarak herbiri için ayrı cebirsel ilişkiler uygulanmıştır. İkincide ise tüm alan için tek dönüşüm uygulanmış, fakat bu durum her zaman aralığında yeni çözüm ağı oluşturmayı gerekli kılmıştır. Her iki yöntemde de önce sonlu farklar şeklinde yazılan enerji denklemi katı fazdaki sıcaklık dağılımı için çözülmüş ve bu dağılım sınır tabakasının integrasyonunda kullanılmıştır. Bu metod ayrıca sınır şartlarının asimetrik olduğu silindirik geometrideki donma probleminin çözümünde de kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COORDINATE TRANSFORMATION TECHNIQUE FOR TWO DIMENSIONAL SOLDDD7ICATION PROBLEMS WITH A CIRCULAR PHASE CHANGE INTERFACE Odabaşı, Gülnihal M.Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Zafer Dursunkaya September 1997, 124 pages A two-dimensional solidification problem in which the liquid phase is initially at the fusion temperature is solved by using a front-fixing approach. The method is applied to cylindrical and rectangular coordinate systems, where the latter is also used for comparison with results available in the literature. The difference of the current problem is the double-valued solid-liquid interface in the physical domain. IllHence, the coordinate transformation, which is applied in both radial and axial directions, is not simple and two different methods are proposed. In the first case the solid phase is divided into four regions and simple algebraic transformations are used to map the physical domain into a square computational domain in each region. In the second case, a single transformation is applied for the whole domain, but the derivatives resulting from the coordinate transformation cannot be calculated analytically and are approximated numerically. This transformation results in the necessity of grid generation for every time step of computation. In both cases finite difference form of the transformed energy equation is solved for the temperature distribution in the solid phase and the solid-liquid interface energy balance is integrated for the new position of the moving solidification front. This method is also applied to the solidification problem in a cylindrical geometry with asymmetrical boundary conditions.