Learner autonomy representations in English Language Teaching (ELT) coursebooks
İngilizce dili eğitiminde kullanılan ders kitaplarında öğrenen özerkliği temsili
- Tez No: 683840
- Danışmanlar: PROF. DR. BİNNUR GENÇ İLTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ders kitabı, öğrenen özerkliği, yabancı dil, İngilizce eğitimi, özerk öğrenme, sınıf dışı öğrenme, bağımsız öğrenme, öğrenen özerkliği bileşenleri, textbook, learner autonomy, learning foreign language, ELT, autonomous learning, out-of-class learning, independent learning, learner autonomy components
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Öğrenen özerkliği, uzun zamandır dil öğrenimi ve öğretiminde çok popüler bir araştırma alanı olmuştur. Holec (1979), öğrenen özerkliğini“kişinin kendi öğrenmesinin sorumluluğunu üstlenme yeteneği”olarak tanımlar (s. 4). Fenner (2000), öğrencilerin kendi öğrenmeleri için sorumluluk alma fırsatına sahip oldukları zaman ders kitaplarının sağladığı tüm materyallerin, öğretme potansiyelleri nedeniyle önemli olduğuna inanmaktadır. Reinders ve Balçıkanlı (2011), dil derslerinin ve elbette o derste kullanılan ders kitaplarının öğrencilerin özerklik kavramıyla en muhtemel karşılaştıkları bağlamlar olduğunu öne sürmektedir. Ders kitaplarının dil öğrenimindeki öneminden hareketle, öğrenen özerkliğini geliştirmede önemli bir role sahip olduğuna inanılıyorsa, ders kitaplarının bazı materyal değerlendirme yaklaşımlarıyla sistematik olarak incelenmesi gerekir (Fenner, 2000). Bu çalışma, İngilizce dili eğitiminde (İDE) ders kitaplarında bulunan öğrenen özerkliği temsillerini incelemektedir. Bu çalışmaya Türkiye'de bulunan devlet, özel ve vakıf kurumlarında çalışan 58 İngilizce öğretmeni katılmıştır. Bu çalışmada bahsi geçen kitaplar belge analizi yöntemiyle incelenmiştir. Bu çalışmada kitaplardaki öğrenen özerkliği unsurları için bir kontrol listesi yazar tarafından oluşturulmuştur. Ek olarak, yedi açık uçlu sorudan oluşan bir açık uçlu anket on katılımcı tarafından cevaplanmıştır. Sonuçlar, İDE ders kitaplarının, öğrencileri ders kitaplarıyla etkileşime girmeye motive eden yeni, ilginç, yaygın, otantik ve günlük içerik ve konular içerdiğini ve içerik ve konuların öğrencilerin deneyimlerini dikkate aldığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, bütün beceriler için kendi kendine çalışmayı teşvik ederler. İDE ders kitaplarının, öğrencilerin ders kitaplarını kolayca takip etmelerini ve öğrenmelerini izlemelerini sağlamak için ayrıntılı bir genel bakış sayfası içerdiği ve ders kitaplarının düzeninin uygun ve takip edilmesi kolay olduğu da bulunmuştur. Ayrıca ders kitapları, öğrencilerin tercihlerini olumlu yönde etkilemek için bilgilendirici ve işlevsel görseller ile renkli ve iyi organize edilmiş tasarım içerir. Dahası, İDE ders kitaplarının kolay erişime sahip olduğu ve güncel oldukları keşfedilmiştir. Öğrencilerin sınıf dışında ders çalışmasına olanak tanımak için tamamlayıcı materyaller ve görevler, çevrimiçi platform ve teknolojiyle bütünleşmiş materyaller sağlarlar. Ek olarak, İDE ders kitapları, öğrencilerin anlamalarını ve öğrenmelerini kontrol etmeleri ve neyi ve ne ölçüde öğrendiklerini kontrol etmek için kendi kendilerini izlemeleri için bazı bölümler aracılığıyla öz değerlendirmeyi teşvik eder. Sonuçlara göre, İngilizce eğitimi ders kitapları öğrencilere öğrenme yönetim sistemleri, öz denetim listeleri, öz değerlendirme, öğrenme kaynakları ve rehberli etkinlikler gibi özerk öğrenmeyle ilgili bazı bileşenler sağlar. Ek olarak, açık talimatlar ve etkinlikler, anlaşılır soru yapısı, açıkça verilen görev hedefleri ve revizyon bölümleri, öğrenen özerkliğiyle ilgili bileşenler olarak kabul edilir. Özellikle Covid19 pandemi süreci göz önüne alındığında, sonuçlar ELT ders kitaplarının öğrenenlerin bağımsız ve bireysel çalışmasına yardımcı olduğunu ve yukarıda da bahsedildiği gibi öğrenen özerkliği ile ilgili özellikler aracılığıyla öğrenenlerin sınıf dışı öğrenmelerini teşvik ettiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Learner autonomy has been a very popular research area in language learning and teaching for a long time. Holec (1979) defines learner autonomy as“the ability to take charge of one's own learning”(p. 4). Fenner (2000) believes that all materials provided by textbooks are significant because of their potential for teaching when learners have the opportunity to take responsibility for their own learning. Significantly, Reinders and Balçıkanlı (2011) suggest that language courses, and surely, textbooks used in that course are the most possible contexts in which learners encounter the concept of autonomy. Judging from the importance of textbooks in language learning, textbooks need to be examined systematically through some material evaluation approaches if it is believed that they have an important role to promote learner autonomy (Fenner, 2000). This study examines learner autonomy representations in two different English Language Teaching (ELT) textbooks published by foreign publishing houses. 58 English instructors who work at state, private, and foundation institutions in Turkey participated in this study. Document analysis has been carried out by the author for this study. Also, a checklist for learner autonomy components in the textbooks has been created for this study by the author. In addition, an open-ended questionnaire consisting of seven open-ended questions has been conducted with ten participants. The results reveal that ELT textbooks contain recent, interesting, common, authentic, and daily contents and subjects, which motivate learners to be engaged with the textbooks and the contents and subjects consider learners' experiences. Also, they promote self-study for all different skills. It is also found that ELT textbooks include a detailed overview page to make learners follow the textbooks easily and monitor their learning and the layouts of the textbooks are convenient and easy to follow. Additionally, the textbooks contain informative and functional visuals and colorful and well-organized design to affect learners' preferences positively. What's more, it is discovered that ELT textbooks are easy to access and they are up to date. They provide supplementary materials and tasks, online platforms, and technology integrated materials to allow learners to study outside of the classroom. Moreover, ELT textbooks promote self-assessment for students through some sections by checking their comprehension and learning and they enhance students' self-monitoring by controlling what they have learnt and to what extent. According to the results, ELT textbooks provide learners some components related to autonomous learning such as learning management systems, self-checklists, self-evaluation, learning resources and guided activities. In addition, clear instructions and activities, comprehensible question structures, clearly given task objectives, and revision parts are considered as components that are related to learner autonomy. Especially considering Covid19 pandemic process, the results reveals that ELT textbooks assist learners to study independently and individually and they foster learners' out-of-class learning through the characteristics related to learner autonomy as mentioned all above.