Anne baba davranışları ile çocuklarda gözlenen problem davranışlar arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between parent behaviors and problem behaviors observed in children
- Tez No: 683859
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÇEKİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocuklar, Davranış Problemleri, Ebeveyn Davranışları, Children, Behavior Problems, Parental Behavior
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Araştırmanın amacı ebeveyn davranışları ile çocuklarda görülen problem davranışlar arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma verileri 2018-2019 eğitim öğretim yılında Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde, ilkokula devam etmekte olan 125 kız ve 125 erkek öğrencinin anne ve babalarından toplanmıştır. Verilerin toplanabilmesi amacıyla;“Kişisel Bilgi Formu”,“Alabama Ebeveyn Davranışları Ölçeği”ve“Conners Anababa Derecelendirme Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde ilişkisiz örneklemler için t-testi, tek faktörlü ANOVA, Mann Whitney U testi ve Pearson Basit Doğrusal Korelasyon analizlerinden yararlanılmıştır. Bulgular çocuklardaki davranış sorunlarının cinsiyete, anne babanın eğitim durumuna ve ebeveynlerinin kendi çocukluklarındaki aile ortamlarına göre değiştiğini göstermektedir. Annelerin çocukla ilgilenme ve olumlu ebeveynlik davranışları ile çocukların davranış sorunları arasında negatif korelasyon; zayıf ebeveyn takibi, tutarsız disiplin ve dayakla cezalandırma davranışı ile çocukların davranış sorunları arasında pozitif korelasyon gözlenmiştir. Babaların çocukla ilgilenme davranışı ile çocukların davranış sorunları arasında negatif korelasyon; zayıf ebeveyn takibi, tutarsız disiplin ve dayakla cezalandırma davranışı ile çocukların davranış sorunları arasında pozitif korelasyon; olumlu ebeveynlik davranışı ile çocukların davranış sorunları arasında ise anlamlı bir ilişkinin olmadığı gözlenmiştir. Ayrıca anne ve babaların ebeveynliğe ilişkin davranışları arasındaki farklılıklar incelendiğinde annelerin ebeveynliğe ilişkin istendik davranışlarda daha yüksek puan ortalamalarına sahip oldukları görülürken, çocuklarının davranış problemlerine yönelik algılamaları açısından ise bir farklılık gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the relationship between parental behaviors and problem behaviors in children. Research data were collected from the parents of 125 female and 125 male students attending primary school in the Birecik district of Şanlıurfa in the 2018-2019 academic year. In order to collect data;“Personal Information Form”,“Alabama Parental Behavior Scale”and“Conners Parent Rating Scale”were used. In the analysis of the data, t-test for unrelated samples, one-factor ANOVA, Mann Whitney U test and Pearson Simple Linear Correlation analyzes were used. The findings show that behavioral problems in children vary according to gender, educational status of parents, and the family environment of their parents in their childhood. Negative correlation between mothers' caring and positive parenting behaviors and children's behavioral problems; Positive correlations were observed between poor parental follow-up, inconsistent discipline and beating behavior and children's behavioral problems. Negative correlation between fathers' caring behavior and children's behavioral problems; Positive correlation between poor parental monitoring, inconsistent discipline and beating behavior and children's behavioral problems; It was observed that there was no significant relationship between positive parenting behavior and children's behavioral problems. In addition, when the differences between the parenting behaviors of the mothers and fathers were examined, it was observed that the mothers had higher average scores in the desired parenting behaviors, while no difference was observed in terms of their children's perceptions of behavioral problems.